Millaista on hyvä sisältö blogissa?
Hyvä blogi koostuu hyvistä postauksista, se on kokonaisuus, jonka osia ovat hyvä sisältö (postaukset), säännölliset lukijat ja tavoitteiden saavuttaminen.
Vois ajatella, että hyvä sisältö on sellaista, jota ihmiset haluavat lukea, mutta mä en olisi tässä ihan näin yksioikoinen. Maailma on täynnä suoraan sanottuna paskaa sisältöä, jota halutaan lukea, katsoa tai kuunnella. Ole sinä tätä parempi.
Harhaa on sekin, että hyvä blogi on vain sellainen, jolla on paljon lukijoita. Maailma on pullollaan loistavia blogeja, joilla ei ole miljoonia lukijoita eivätkä ne välttämättä aiheensa puolesta edes sellaisiin määriin koskaan pääsisi. Pääasia, että blogi tavoittaa mahdollisimman monta aiheesta kiinnostunutta lukijaa, jotka myös palaavat takaisin blogiin. Yrittäjän kannalta nämä uskolliset lukijat ovat tulevia asiakkaita.
Jos blogin tavoite on kasvattaa myyntiä, ja se niin koko ajan tekee, on blogi hyvä vaikka lukijoita olisi vain 10.
Jos blogin postaukset on jotain pökälettä, niin blogi on auttamattomasti huono vaikka lukijoita olisi se miljoona.
Kaikki suositut blogit ovat siis hyviä kokonaisuuksia ja niitä yhdistää erityisesti kaksi asiaa, oli ne sitten keskenään muutoin kuinka erilaisia tahansa: persoonallisuus ja kova työ.
Kaikissa suosituissa blogeissa näkyy kirjoittajan persoona jollain tapaa. Kirjoittaja tuntuu lukijoille tutulta. Tähän on varsin yksinkertainen kaava: Ole oma itsesi, kirjoita omalla tyylilläsi ja pysy itsellesi ja tyylillesi uskollisena.
Ja testaapa tätä: kun istut tietokoneen näyttöä tuijottaen ja teksti ei etene ja jo kirjoitetut lauseetkin tuntuvat jotenkin vääriltä, kysy itseltäsi oletko nyt tässä tekstissä oma itseni? Yllättävän usein vastaus ei.
Suosituissa blogeissa postaukset ovat tarkkaan harkittuja ja niiden eteen on nähty vaivaa. Harmittavan usein törmää kuvitelmaan, että senkun räpsäät kuvan ja kirjoitat pari lausetta, lukijoita ja rahaa ja tavaraa alkaa tunkea ovista ja ikkunoista (tai yritysblogien kohdalla asiakkaita). Blogiaan pitää vaalia ja rakastaa ja lukijoitaan pitää kunnioittaa ja osoittaa se tekemällään työllä.
Taisin päästä pikkasen paasausmoodiin taas tässä, joten oikaistaan kurssi postauksiin. Postaukset ovat varsin isossa roolissa hyvässä kokonaisuudessa. Kirjoita siis vain hyviä postauksia. Hyvän postauksen kriteerit voidaan jakaa karkeasti kolmeen osaan: tekstisisältöön, rakenteeseen ja ulkoasuun.
Hyvä postausteksti
Hyvä postaus puhuttelee lukijoita, herättää keskustelemaan, viihdyttää tai tarjoaa arvokasta tietoa. Hyvä sisältö houkuttaa lukemaan lisää ja palaamaan uudestaan.
Paneudu teksteihisi siis huolella.
Joka postauksen ei tarvitse olla 5000 sanan syväanalyysi, mutta usein on parempi kirjoittaa runsaasti, kuin pihistellä sanoissa. Kirjoita niin paljon, että asiasi varmasti tulee selväksi.
Esimerkki: “Näin kiinnität taulun seinälle”, esimerkkimme läpi koko postauksen, löytäisin nimittäin just nyt mielelläni tämän postauksen googlaamalla, täydellisen tämän.
Jos kirjoitat, että ota naula ja lyö se seinään, sanoisin, että sisältö jäi nyt varsin ohueksi ja on suorastaan huonoa, tämän olisin itsekin jotenkin ehkä keksinyt. Kirjoita siis kunnon postaus, jossa käyt läpi tarkasti kaikki vaihtoehdot ja työvaiheet -ja tavat.
(5000 sanaa on muuten todella paljon. Tässä postauksessa on 955 sanaa.)
Kirjoita ikivihreitä postauksia. Sellaisia, joiden sisältö ei koskaan vanhene. Täydellistä olisi, jos kaikki postauksesi olisivat tällaisia, mutta kaikkiin blogigenreihin tämä ei kertakaikkiaan sovi. Kirjoita kuitenkin silloin tällöin kuolemattomia postauksia.
Taulunkiinnityspostaus, se täydellinen versio, on kuolematon. Jos puskista ilmestyy uusi seinämateriaali, voi postausta päivittää. Jos remonttifirma kirjoittaa blogiin, kuinka “meidän Reiska kävi eilenkin kiinnittämässä asiakkaalle vähän tauluja ja meiltä voit sinäkin tilata saman palvelun”, niin oh dear. Tämä tieto ei kiinnostaa ketään enää huomenna, jos tänäänkään.
Oikolue postauksesi mielellään useampaan otteeseen. Kukaan ei ole täydellinen, mutta jatkuva kompurointi ärsyttää. Runsaat yhdyssanavirheet ja lomalle lähtenyt pilkku vaikeuttavat lukemista, ja moni varmasti jättää kesken, jos lukukokemus ei ole miellyttävä.
Mä en edes hahmota omia virheitäni heti, vaan jätän suosiolla jopa päiviä kirjoittamisen ja oikolukemisen väliin. Ja siltikään en ole täydellinen.
Kirjoita siis aina viimeisen päälle mietittyjä huippuunsa hiottuja postauksia pituudesta riippumatta. Tähän auttaa suunnitelmallisuus. Listaa valmiiksi postausaiheita ja suunnittele julkaisuaikataulu. Ja ennen kaikkea, varaa aikaa postauksen tekemiselle, lyhyenkin sellaisen. Anna postaukselle kaikki huomiosi, koska niin toivot lukijoidenkin tekevän.
Selkeä rakenne
Hyvässä postauksessa on vetävä otsikko, ingressi, väliotsikoita ja kuvia.
Otsikoi postauksesi houkuttelevasti ja sisältöön sopivasti. Otsikossa olisi hyvä miettiä myös hakukoneita, käyttää avainsanoja, joita vastaavaa sisältöä etsivä Googlessa käyttäisi. Älä kuitenkaan uhraa kielioppia ja aihettasi hakukonenäkyvyydelle. Mieti millaisesta otsikosta itse siirtyisit eteenpäin lukemaan postausta. “Näin kiinnität taulun seinään” vs. “Reiskan ripustusniksit” – kumpaa klikkaisit?
Kirjoita postaukseen lyhyt ingressi, jossa esittelet postauksen aiheen ja sisällön pääpiirteittäin.
Ei kannata mene suoraan asiaan aloittamalla, että otappas se vasara ja nauloja, vaan kerro, että eri seinämateriaaleihin taulu kiinnitetään eri tavalla, ja tässä postauksessa esittelet kaikki eri materiaalit ja niihin sopivat kiinnitysmenetelmät.
Silloin sekin, joka jo yritti betoniseinään naulaa ja vasaraa, jatkaa lukemista. (En siis tietenkään minä.. Enpä.)
Ingressi on yleensä se osuus, joka näkyy hakukoneessa ja somejaoissa, ellei metakuvausta ole erikseen kirjoitettu.
Käytä väliotsikoita ja jaa postaus selkeästi kappaleisiin. Väliotsikot helpottavat lukemista. Niiden avulla lukija voi silmäillä sisällön pääpiirteissään ja kirjoittajana voit väliotsikoilla houkutella sen silmäilevän lukijan lukemaan koko jutun.
Käytä kuvia. Laita joka postaukseen vähintään yksi kuva. Kuvan tulee tukea tekstiä ja tarjota informaatiota. Ota itse kuvia, käytä kuvapankkeja ja tee houkuttelevia tekstikuvia.
Taulunkiinnityspostauksessa voi olla kuvia tarvittavista ruuveista ja välineistä, työvaihekuvia sekä tekstikuvia. Pelkkä naula Facebook-jaossa ei välttämättä ole erityisen vetovoimainen, mutta tekstikuva, jossa kerrotaan, että näin kiinnität taulut tukevasti eri seinämateriaaleihin, on jo varsin houkutteleva. Mä olisin siellä jo!
Ulkonäölliset seikat
Tee postauksesta ilmava, valkoinen tila on lukijan paras ystävä. Lyhytkin pötköön kirjoitettu postaus on raskasta luettavaa. Väliotsikoista on apua postauksen visuaalisessa rytmittämisessä.
Tarkista fontit, muotoilut, värit ja kuvien asemoinnit ennen julkaisemista.
Käytä isoja kuvia ja tee niistä kaikista saman levyisiä, korkeuden vaihtelut eivät satu silmään samalla tavalla.
Ja hei yrittäjä, älä ole Reiska! Mitä parempia ja yksityiskohtaisempia postauksia kirjoitat, sen enemmän asiakkaita houkutat. Upea taulunkiinnityspostaus, josta huokuu kirjoittajan persoona ja joka antaa tosi tarkat ohjeet joilla tumpeloinkin onnistuu, voi aivan hyvin kääntyä myynniksi. Älä pelkää jakaa osaamistasi ja auttaa muita. Tumpelo saattaa tykätä postauksestasi niin paljon, että tilaa sut taulua kiinnittämään, vaikka postauksen avulla osaisi tehdä sen itse. Tumpelo palaa katsomaan sun muutkin tutoriaalit. Tumpelo tilaa sut paikalle heti kun menee liian vaativaksi taitoon tai varustetasoon nähden.
Toivottavasti tästä postauksesta oli hyötyä ja omat tulevat postauksesi ovat jatkossa täyttä kruununjalokiveä!
Lue myös: Miksi perustaa blogi? – 6 hyvää syytä
Lue myös: Miten blogi perustetaan?
Lue myös: Miten blogipostaus jaetaan sosiaalisessa mediassa?
Osallistu ilmaiselle verkkokurssille blogin perustamisesta, samalla liityt mun postituslistalle ja saat meiliisi noin kerran viikossa vinkkejä bloggaamisesta ja sosiaalisesta mediasta.
Todella hyvä ja selkeä video. Monta vinkkiä rikkaampi, kiitos.
Kiitos! Kivaa että videosta ja postauksesta oli hyötyä!
Kaunis kiitos erittäin valaisevasta videosta! Sain siitä paljon ajattelemisen aihetta ja siementä oman blogini suursiivoukseen.
Olepas hyvä. On aina kiva kuulla jos on ollut hyödyksi. 🙂