Hyödynnä vanhat postauksesi, muuta ne uusiotimanteiksi ja jaa aina uudestaan ja uudestaan.

Hyödynnä vanhat blogipostaukset: päivitä sisältö ja jaa postaukset uudestaan

Älä jätä blogisi vanhaa blogisisältöä oman onnensa nojaan vaan hyödynnä sitä lukijoittesi iloksi ja lukijamääriesi kasvattamiseksi. Päivitä teksti ja kuvat, tee koostepostauksia ja jaa jo olemassa olevaa, mutta edelleen hyvää sisältöä, sekä sosiaalisessa mediassa että blogisi sisällä.

Hyödynnä vanhat blogipostaukset, muuta ne uusiotimanteiksi ja jaa aina uudestaan ja uudestaan.

Kuinka monta vuotta olet blogannut? Kuinka monta postausta blogissasi nyt on? Tiedätkö mikä sisällöstäsi on kaikkien aikojen suosituinta ja mikä tuo jatkuvasti lisää lukijoita? Jos olet pitänyt blogia jo pidempään kuin muutaman kuukauden ja jos sinulla on useampia postauksia kuin 10, niin nyt on aika ottaa siitä vanhasta sisällöstä kaikki ilo irti. Uusi sisältö ei suinkaan ole sitä blogin suosituinta sisältöä, vaan hyvin vanhatkin postaukset nousevat korkealle kärkikahinoihin kun listaa kaikkien aikojen suosituimmat postaukset. Tähän on sellainen luonnollinen syy, että vanha sisältö nousee hakukonetuloksiin hyvin, sisällön sijoittuminen hauissa vie aikaa.

Jos ja kun blogissasi on mahdollisesti jopa satoja upeita artikkeleita, niin miksi et ottaisi niistä kaikkea iloa irti yhä uudelleen ja uudelleen? Lähes kaikki bloggaajat käyttävät valtavasti aika ja energiaa uuden sisällön tuottamiseen, ja toki siihen pitääkin energiaansa laittaa, mutta ison osan tästä ajasta voisi yhtä hyvin ja jopa hyödyllisemmin käyttää vanhan sisällön vaalimiseen.

Selvitä siis mitkä ovat blogisi kaikkien aikojen suosituimmat postaukset ja ryhdy toimiin niiden hyödyntämiseksi aina uudelleen ja uudelleen. Laita Google Analyticsiin aikaväliksi koko se aika kun olet blogia pitänyt ja katso top-lista kohdasta Käyttäytyminen -> Sivuston sisältö -> Kaikki sivut. Keskity viiteen suosituimpaan nyt aluksi, mutta näillä samoilla keinoilla hyödynnät helposti vaikka kaikkia postauksiasi.

Jos olet aloittava bloggaaja, niin ota vanhan sisällön hyödyntäminen rutiineihisi nyt heti äläkä odota viittä vuotta.

Päivitä vanhat postaukset

Lue vanhat postaukset tarkkaan läpi. Voisiko tekstiä päivittää? Jos postauksessa on jotain voimakkaasti aikaan sidottua, niin siivoa tekstiä geneerisemmäksi. Varmista, että postauksessa on selkeä ingressi, väliotsikoita ja sujuva ulkoasu. Sujuvalla ulkoasulla tarkoitan, että kaikki fontit ovat samoja tai ainakin niissä on joku logiikkaa, teksti on asemoitu niin, että sitä on helppoa seurata, ja kappalejakoja merkkaavat rivivälit eli tekstissä on ilmaa.
(Et muuten missään kohtaa tarvitse enempää kuin kaksi fonttia, otsikko ja leipäteksti voivat olla eri fonteilla, siinäpä se.)

Onko postauksessa kuvia? Tarkista, että kuvat ovat tarpeeksi suuria. Joskus muinoin kuvakoot, tai vähintään kuvien näyttäminen, olivat mahdollisimman pieniä. Ruokapuolella vielä kahdeksan vuotta sitten keskusteltiin tarvitaanko postaukseen kuvia ylipäätään. Minäkään en kaikkiin postauksiin kuvia laittanut ja loput otin pienellä pokkarilla ties missä olosuhteissa mielellään salamalla, enkä ollut kuullutkaan sommittelusta. Ja tällä samalla sapluunalla mentiin muuten myös suomalaisissa ruokalehdissä, tosin uskoisin kuvaajien käyttäneen hieman edistyksellisimpiä välineitä eli se oli sen ajan trendi. Muah.
Muoti on muuttunut (ja tämän kuvaajan taidotkin siinä samalla ehkä hieman karttuneet), joten samoilla vanhoilla kuvilla en jakaisi ehkä mitään ikivanhoista postauksistani, vaikka jotkut niistä ovat edelleen varsin suosittuja ja nousevat korkealle hakutuloksissa.

Mikään maailmassa ei estä ottamasta uusia kuvia ja korjailemasta tekstiä jos se korjausta tai päivitystä kaipaa.

Lisää postauksiin metakuvaukset jos niissä ei sellaisia jo ole. Tarkista, että kuvissa on järkevät otsikot ja vaihtoehtoiset tekstit.

Lisää postaukseen linkkejä muihin samankaltaisiin, samaa aihetta käsitteleviin postauksiin. Lue myös nämä -lisäosat ovat näppäriä, kun jokaiseen postaukseen nousee suositeltuja tekstejä kuvinensa, mutta älä luota vain niiden voimaan. Lukija klikkaa todennäköisemmin tekstin mukana olevaa suosituslinkkiä, kuin postauksen lopusta löytyviä kuvia.

Lue myös: Millaista on hyvä sisältö blogissa?

Kirjoita samoista aiheista uudestaan

Mieti voisitko kirjoittaa näiden suosituimpien postausten aiheista uudestaan, mutta hieman eri kulmalla. Älä kopioi olemassa olevaa sisältöä, mutta koeta keksiä uutta sanottavaa samasta aiheesta. Mehukekkerit -blogin yksi kaikkien aikojen suosituimmista postauksista on trikoopipon ohje, bloggaaja teki ohjeeseen pdf-kaavat ja julkaisi ne omana postauksenaan, asianmukaisin linkityksin tietenkin ja yli kaksinkertaisti lukijamääränsä muutaman seuraavan päivän ajaksi.
Ihan erityisesti jos top-listassasi toistuvat tietyn tyyppiset postaukset, kannattaa kirjoittaa jatkossakin saman tyyppisistä aiheista. Muista, että kommenttimäärät, jaot ja tykkäykset sosiaalisessa mediassa tai lyhyen aikavälin tarkastelu eivät kerro postaustesi suosiosta juuri mitään. Tärkein lukijoiden mieltymysten mittari on analytiikka ja se on yksi tärkeimmistä työkaluistasi kun haluat kasvattaa blogisi lukijamääriä.

Nosta suosituimpia postauksia esiin blogissasi

Lisää kuvat ja linkit suosituimpiin postauksiisi blogisi sivupalkkiin. Käytä jotain lisäosaa tai tee yksinkertaiset kuvanostot otsikoineen. Käy postauksiasi läpi ja lisää niihin linkkejä toisiin postauksiin yllä mainitulla tavalla. Ota tavaksi linkata muualle blogiisi vähintään kerran joka postauksessa. Voit linkittää myös kategorioita ja tunnisteita yksittäisten postausten lisäksi. Tarjoa lukijalle mahdollisimman paljon mahdollisuuksia lukea lisää.

Tee koostepostauksia

Jos olet kirjoittanut vuosien varrella useamman artikkelin suunnilleen samasta aiheesta, niin koosta ne yhteen ja samaan postaukseen. Jos olet kirjoittanut lomatekemisistä lasten kanssa, niin kokoa vanhat postaukset yhteen uuteen postaukseen. Siivoaisin vanhat postaukset ensin niin, että niissä ei ole lauseita osastolta ‘viime maanantaina’ ja ‘tänä kesänä’. Muutoin muumimaailmat, korkeasaaret ja särkänniemet on ja pysyy ja voit hyvin hyödyntää uudelleen niihin tekemiäsi reissuja.

Mitä enemmän sinulla on vanhaa kuolematonta sisältöä, sitä enemmän pystyt sitä hyödyntämään. Koostepostaus kerta viikkoon voi tuntua lukijoistakin aika paljolta, ellet sitten julkaise uutta sisältöä vähintään kerran päivässä, mutta kerran kuussa aina ajankohtaisen teeman mukaan on jo aika jees. Vältä alleviivaamasta, että kyseessä on nyt tällainen kooste menneiltä vuosilta, sisältö kun on edelleen ihan relevanttia ja koostettakin voi varsin huoletta hyödyntää tulevina vuosina.

Jaa vanhoja postauksia sosiaalisessa mediassa aina uudestaan

Kerro suosituimmista postauksistasi seuraajillesi sosiaalisessa mediassa aina uudestaan ja uudestaan. Äläkä rajoitu vain siihen top-viitoseen vaan jaa vanhaa sisältöäsi jatkuvasti. Facebookissa voit jakaa saman sisällön parin kuukauden välein, samoin Instagramissa riippuen postaustahdistasi. Twiiitata voit vaikka kerran viikossa ja Pinterestissä uusi jako kerran kuussa on optimaalinen, tosin repinnaa samaan tauluun äläkä pinnaa kuvaa uudelleen blogistasi. Hyödynnä ajastustyökaluja* kuten CoSchedule, Later.com, Buffer tai Hootsuite, joilla voit ajastaa uudelleen jakamiset vaikka vuodeksi etukäteen.

Muista hyödyntää sesongit. Useissa blogigenreissä toistuu samat teemat vuodesta toiseen samoihin aikoihin vuodesta, jaa siis vanhoja postauksia aktiivisesti. Nosta mansikkasesongin äärellä vanhat mansikkareseptisi uudestaan esiin. Äläkä unohda tuossa heti aiemmin mainitsemiani koosteita.

Vältä taas alleviivaamasta, että jaat vanhaa sisältöä. Seuraajasi ei tee sillä tiedolla yhtään mitään. Jos postauksen sisältö on edelleen ihan ajankohtaista, niin jaa sitä ylpeästi.

Lue myös: Miten blogipostaus jaetaan sosiaalisessa mediassa?
Lue myös: Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

*CoSchedulen ja Later.comin linkit ovat affiliate linkkejä. Jos otat kyseiset työkalut käyttöön näistä linkeistä, saa minä alennusta kuukausimaksustani ja lisää ilmaisia kuvia kuussa.

Lataa ilmainen muistilista, jonka avulla päivität helposti vanhat postauksesi:

Tilaa ilmainen ladattava muistilista

 

Similar Posts

5 Comments

 1. Hmm… itse olisin kyllä hyvin varovainen blogisisältöjen päivittämisen osalta. Se ei mielestäni kuulu blogin genreen ja henkeen. Nettisivuja päivitetään ja pidetään ajan tasalla, mutta blogikirjoitus on aina oman aikansa hedelmä. Se on merkintä, jonka oletetaan pysyvän sellaisenaan. Kirjoitusajankohta saa ja sen tulee näkyä, niin julkaisupäivämääränä kuin sisällössäkin.

  Tottakai kieliasua, kirjoitusvirheitä, layouttia ja sen sellaisia voi korjailla. Toimimattomat linkit on hyvä korjata jos sellaisia huomaa. Virheet voi korjata kunhan siitä jättää merkinnän. Jotain muutakin pikkukorjausta voi tehdä muokkausmerkinnän kanssa, mutta esim mitään geneerisemmäksi muokkausta en kyllä lähtisi tekemään.

  Blogikirjoitus on parhaimmillaan osa laajempaa keskustelujen verkkoa ja sen päivittäminen sotkee helposti koko keskustelun. Enkä tarkoita tällä nyt vain siihen kyseiseen postaukseen tulleita kommentteja (jotka nekin aika nopeasti alkavat näyttää varsin eriskummallisilta jos sisältöä menee päivittämään), vaan mm. muiden linkkauksia. Tykkään linkata muiden kirjoituksia, sellaisia mitkä herättävät ajatuksia ja ideoita. En totta tosiaan halua, että niitä linkattuja juttuja mennään myöhemmin sörkkimään.

  En tiedä voiko tässä olla jotain aihekohtaisia eroja. Että voisiko ruokablogissa vaihtaa vaikka kuvia… Itseäni kyllä lähinnä hämmentäisi jos vanhaan ruokabloggaukseen olisi ilmestynyt uudet kuvat, kenties käytetty vaikka sellaisia astioita, joita ei jutun kirjoitushetkellä edes ole ollut vielä olemassa. Selvästi ei-blogimaisessa reseptiarkistoksi muokkautuvassa sivustossa tämä voi olla relevanttia, mutta puhutaanko sitten enää blogista.

  Noin muuten vanhojen kirjoitusten uudelleenkierrätys on ajatuksena jees ja esiin nostamisen arvoinen asia :). Koosteet ja uudelleennostot kannattaa tietty miettiä kanavakohtaisesti (itselleni blogin seuraajana kuukausittaisetkin koosteet saattaisivat olla liikaa ja monesti vuodessa saman asian nostaminen vaikkapa blogin omalle facebook-sivulle saisi minut lopettamaan sivun seuraamisen), mutta sopivasti käytettynä oikein kelpo työkaluja.

  1. Kai tästäkin voi olla montaa mieltä kun olen (melkein) täysin eri mieltä. 😀

   Ihan varmasti on aihe- ja tyylikohtaisiakin eroja. Ja myöskin siinä mikä on tarkoitus ja tavoite, millaiseen lopputulokseen haluaa päästä. Ja aiheesta ja sisällöstä riippuu paljon myöskin kannattaako päivämääräärää jättää esille vai ei. Kun itse kirjoitan vain ikivihreää sisältöä (jos sisältöni pahasti vanhenee, niin siitä mainitsen. Tosin Later-aiheinen postaukseni vaatii päivitystä, mutten ole saanut aikaiseksi. Vai pitäisikö tällaisetkin postaukset jättää kokonaan päivittämättä?) niin pidän sen myös sellaisena, ilman päivämääriä.

   Enkä ihan ymmärrä mitä Googlesta blogiini päätyvä tekee sillä tiedolla, että olen muuttanut postauksessa jotain?

   Ruokablogissa todellakin vaihdan kuvat jos edelliset oli musta huonot, kuka niitä haluaa katsella jos en minäkään? Tai käsittelen kuvat uusiksi jos ne näyttää musta jälkeen päin siltä, että valkotasapaino tai vaikka valotus ovat pielessä. Itse en lue blogeja, joissa on rumat ja huonot kuvat ja siksi varmaankin ole aika tarkka omistani. Ja tämähän on puhtaasti makuasia, kaikki emme (onneksi) ole samanlaisia samanlaisilla mieltymyksillä.

   Kuvat, metakuvaus ja ingressi vaihtamalla olen onnistunut kasvattamaan useammankin postauksen lukijamääriä. Pinterestistä on turha odottaa kummoistakaan liikennettä jos eritoten kuvat eivät ole kunnossa.

   Mikä on blogimainen? Musta se tarkoittaa tänä päivänä hyvin eri asiaa kuin 9 vuotta sitten kun ensimmäisen blogipostaukseni julkaisin. Maailma saa muuttua.

   Onneksi mulla on huono muisti, enkä huomaa jos joku jakaa monta kertaa samaa postausta Facebookissa. 😀 Mut joo, on se ärsyttävää, en jakaisi samaa postaus Facebookissa useammin kuin kolmen kuukauden välein. Joku Facebookiin minua huomattavasti useammin jakava voisi ehkä jakaa useamminkin samoja postauksia.

   1. Innostuin useita vuosia sitten pitämään omaa blogia. Olen kirjoitellut lyhyitä ja pitkiä tekstejä. Aihevalikoima on kirjava. Useita tekstejä olen myös kuvittanut omilla piirroksillani. Kun nyt on keskustelu vanhojen juttujen päivittämisestä, tuli mieleen painattaa aineistosta omakustanne. Jutut siis sellaisinaan ja aikajärjestyksessä. Bisneksestä ei ole kysymys. Haluan siitä vain painetun paperiversion. Ei liene muuta ongelmaa kuin sopiva painotalo?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.