Bloggaajan Google Analytics | Hyödynnä analyytiikkaa blogisi kasvattamisessa

Bloggaajan Google Analytics

Seuraamalla analyysitietoja, tiedät miten blogillasi todella menee: kuka sitä lukee, mistä lukijat tulevat ja mitä he blogissasi lukevat. Tilastot auttavat keskittymään oikeisiin asioihin kun haet blogillesi kasvua. Lue mitä tarkoittaa Google Analytics bloggaajalle ja selvitä sen mahdollisuudet.

Bloggaajan Google Analytics | Hyödynnä analyytiikkaa blogisi kasvattamisessa

 

Lue mitä raportteja kannattaa seurata ja mihin toimenpiteisiin niiden perusteella ryhtyä. Laitan ilmaiseksi jakoon oman seurantataulukkoni* kaikkien vapaasti hyödynnettäväksi. Taulukon avulla voit seurata kehitystäsi kuukausitasolla. On mielenkiintoista seurata miten blogi kehittyy ja muuttuu ajan saatossa.

Bloggaajan Google Analytics – seuraa näitä raportteja:

  • Yleisötietojen yleiskatsaus, lukijoiden ikä, sukupuoli ja sijainti
  • Välitön poistumisprosentti
  • Uniikit kävijät ja sivun katselut
  • Hankinta, liikenteen lähteet ja somekanavat
  • Käyttäytyminen, sivuston koko sisältö

Yleisö

Katso säännöllisin väliajoin lukijademografioita. Minkä ikäisiä lukijasi ovat, ovatko he naisia vai miehiä, missä he asuvat? Vastaavatko tilastot käsitystäsi unelmalukijastasi? Vilkaise myös mistä aiheista lukijasi ovat kiinnostuneita. Raportti voi auttaa valitsemaan postauksiin erilaisia painotuksia vaikkakaan se ei kerää tietoja kaikista lukijoista, eikä sen perusteella kannata tehdä mitään radikaaleja muutoksia.

The Queen of Delicious -ruokablogissani lukijat ovat kiinnostuneita terveellisestä elämäntavasta, kuntoilusta ja sisustamisesta. Raportin perusteella en kirjoittaisi sokerittomien reseptien sekaan meidän uudesta sohvasta enkä juuri lenkkeilystäkään (meillä ei kyl ole uutta sohvaa, enkä minä juokse), mutta panostan entisestään kuviin ja olen lisännyt postauksiin mukaan reseptien ravintoarvot ja vertailut sokerillisiin vastaaviin resepteihin. Uskon ravintoarvojen tarjoavan lukijoilleni lisäarvoa reseptin oheen.

Yleisö -> Yleisötiedot -> Yleiskatsaus
Yleisö -> Geo -> Sijainnit

Istunnot, kävijät ja sivun katselut

Sitä tupataan yleensä tuijottaan vain noita kävijöitä vaikka katselukerrat ovat myös tärkeitä. Kävijöiden ja sivun katseluiden ero voi olla valtaisa. Oikeastaan olisi hyväkin, että tuo erotus olisi aika suuri.

Istunnot ovat käyntien määrä sivustollasi. Kävijät ovat yksittäisiä kävijöitä sivuillasi. Sivun katselut kertovat kuinka monta kertaa eri sivujasi on tarkasteltu.

Pyri kasvattamaan sekä kävijöiden että sivun katseluiden määrää. Koita hankkia blogillesi lisää niitä uniikkeja kävijöitä, jotka katsovat jokaisella istunnolla mahdollisimman monta sivua.
Kehityksen seuraamisessa auttaa lukemat uusista ja palaavista kävijöistä.

Mikäli uusia kävijöitä on vähän, kertoo se siitä, että blogillasi on vakiolukijakunta, mutta et tavoita uusia ihmisiä, etkä sen vuoksi pääse kasvamaan. Ihan uudella blogilla on usein tilanne tämä, sillä blogi ei vielä nouse hakutuloksiin. Hakukonenäkyvyys ottaa aikaa yleensä kuukausia, ennen kuin tulokset alkavat näkyä. Sama koskee uusia postauksia, vanhempi sisältösi löytyy hauilla aina uutta paremmin.

Jos taas uusia lukijoita on suhteessa valtavasti, voi se olla merkki siitä, että sinulla ei ole uskollisia seuraajia, jotka haluaisivat palata sisältösi pariin aina uudestaan.
Joka tapauksessa suhteen olisi hyvä olla niin päin, että uusia kävijöitä on enemmän kuin palaavia. Silloin blogisi todennäköisesti nousee hyvin hakutuloksissa ja näistä uusista kävijöistä sinulla on kaikki maailman mahdollisuudet tehdä uskollisia palavia kävijöitä tarjoamalla mahdollisimman mielenkiintoista ja hyödyllistä sisältöä.

Lisää aiheesta: Helppoa hakukoneoptimointia

Samalla kun koitat kasvattaa uniikkien kävijöiden määrää, kiinnitä huomiota myös sivun katseluiden määrän kasvamiseen, jotta saat välittömän poistumisprosentin mahdollisimman alas.

Yleisö -> Yleiskatsaus

Bloggaajan Google Analytics - tärkeimmät raportit selitettyinä. Lataa ilmainen taulukko ja seuraa blogisi kehitystä.

Välitön poistumisprosentti

Välitön poistumisprosentti kertoo niiden lukijoiden määrän, jotka poistuvat sivustoltasi vierailtuaan vain yhdellä sivulla. Eli tällainen välitön poistuja tulee blogiisi, lukee vain sen sivun/postauksen, jolle hän tulee ja jatkaa matkaansa saman tien klikkamatta lukemaan mitään muuta sivullasi.

Google Analytics ei laske tällaiselle välittömällä poistujalle istunnon kestoa, eli vaikka vierailija luki postauksesi hartaasti kolmeen kertaan ja vietti sivuillasi 15 minuuttia, ei hän GA:n silmissä viettänyt siellä aikaa lainkaan.

Blogeissa on yleensä varsin korkeat poistumisprosentit, 70-90 prosenttia. 70-80 on jo varsin hyvä lukema, mutta jos saat sen hilattua 70 tuntumaan tai alle, niin erittäin hyvä. Hakukoneet arvostavat alhaista poistumisprosenttia, sillä ne tulkitsevat, että sisältö on vastannut hyvin hakua, kun hakija on viihtynyt sivustolla pitkään.

Syy blogien korkeaan prosenttilukemaan tosin on just se, että blogeihin päädytään paljon niiden samaisten hakukoneiden kautta, jolloin ollaan yleensä tarkan tiedon perässä ja tarvetta lukea useita sivuja ei välttämättä ole.

Tehtäväksesi jää tehdä sisällöstäsi mahdollisimman houkuttelevaa ja tarjota mahdollisuuksia viettää sivustollasi pidempikin tovi kuin aloitussivun lukeminen. Lisää siis kaikkiin postauksiisi linkkejä muuhun sisältöösi.

Linkityksien pitää sopia postauksen aiheeseen (katso esimerkkiä tästä postauksesta), niitä ei voi tuupata tekstin sekaan ihan randomisti. Automaattisesti generoidut linkit postauksen lopussa, yleensä kuvineen, ovat näppäriä ja hyvännäköisiä, mutta lukija klikkaa todennäköisemmin tekstin joukossa olevia suositeltuja linkkejä kuin esim. tunnisteisiin perustuvaa kuvariviä postauksen lopuksi. Tee linkeistä selkeitä, älä piilota niitä tekstin joukkoon. Lisää aiheeseen sopivat linkit aina kappaleen lopuksi ja kehota selkeästi lukemaan lisää.

Pidä huolta, että sivupalkissasi on mahdollisuuksia tutustua suosituimpaan sisältöösi ja lukea muita postauksia ja että valikostasi löytyy pätevät tiedot sinusta.

Muista, että mikään ei estä päivittämästä vanhoja postauksia. Käy siis läpi vähintään suosituimmat postauksesi ja lisää niihin linkkejä muuhun sisältöösi.

Aina uutta postausta julkaistessasi, mieti mihin aiempaan sisältöösi uusi postaus sopii ja lisää vanhaan sisältöön linkkejä uusimpaan.

Lisää aiheesta: Hyödynnä vanhat blogipostaukset

Yleisö -> Yleiskatsaus

Hankinta

Mistä lukijat tulevat blogiisi? Toivottavasti suurin liikenteen lähteesi on Google. Se tarkoittaa sitä, että blogiisi nousee hakutuloksiin ja hakijat kokevat sisältösi arvokkaaksi ja hyödylliseksi. Erityisesti jos onnistut hilaamaan alas päin Googlesta tulevan liikenteen välitöntä poistumisprosenttia, voit pikkasen tuuletella. 😉

Useimmissa blogeissa suurimpia liikenteen lähteitä on Facebook. Se on suurin ja käytetyin sosiaalinen media ja suurin osa meistä jakaa postauksensa Facebookissa useampaan kertaan erilaisille sivuille ja ryhmiin.

Liikenteen lähteiden tarkastelussa on tärkeintä olla aliarvioimatta suurimpia lähteitä. Eli jos suurin liikennettä blogiisi ohjaava taho on tosiaan se Facebook, niin älä missään nimessä jätä sitä jatkossa vähemmälle vain siksi, että siellä menee jo niin hyvin, vaan lisää kierroksia siellä. Jaa siis postauksiasi entistä enemmän Facebookissa ja muista jakaa myös vanhoja postauksia.

Moniin blogeihini tullaan Facebookista eniten mobiilista, eli puhelimella ja padilla. Varmista sinäkin siis, että blogisi näyttää puhelimellakin todella hyvältä ja on helppokäyttöinen. Harkitse vakavissasi ulkoasun muuttamista jos näin ei ole. Esim. Bloggerin perusulkoasut ovat mobiilissa aika surullisia.

Tuleeko blogiisi liikennettä muista oman aihepiirisi blogeista? Syytä olisi tulla nimittäin. Jos näin ei ole tai toivoisit liikennettä enemmän ja useammasta blogista, niin vieraile itse runsaasti relevanteissa blogeissa kommentoimassa ja linkkaa omasta sisällöstäsi muihin blogeihin.

Tarkastele säännöllisesti mistä muista blogeista liikennettä tulee ja mikä liikennettä ohjaa. Oletko näiden muiden blogien linkkilistoila vai ovatko he ehkä viitanneet sinuun postauksissaan? Jos löydät viittauksia, niin muistathan kommentoida ja kiittää ja jakaa näitä postauksia omissa kanavissasi asianmukaisesti tägättyinä. Verkostoituminen on kultaa.

Tarkastele mistä sosiaalisen mediaan kanavista blogiisi tullaan. Mieti miten voisit parantaa mahdollisuuksia siirtyä blogiisi. Kehoitatko Instagramissa klikkaamaan linkkiä profiilissa? Twiittaatko tarpeeksi usein, myös aiempaa sisältöä uusien postauksen lisäksi? Näyttävätkö pinnauksesi houkuttelevilta myös kuvauksen osalta? Oletko muistanut jakaa postaukset LinkedIniin? Vaikket erityisemmin sosiaalista mediaa käyttäisikään (vaikka kyllä sun pitäisi), niin tarkastele tätäkin tilastoa.

Tarkastele vähintään 25 suurinta liikenteen lähdettä, ei vain ensimmäistä kymmentä.

Lisää aiheesta: Miten blogipostaus jaetaan sosiaalisessa mediassa?

Hankinta -> Kaikki liikenne -> Lähde/tulotapa

Käyttäytyminen

Mikä on suosituinta sisältöäsi ja miten voit tietoa hyödyntää?

Tarkastele suosituimpia postauksiasi sekä pitkällä että lyhyellä aikavälillä.
Kaikkien aikojen suosituimmat postaukset kannattaa nostaa blogissa hyvin esille esim. sivupalkissa, mutta keskellä joulukuuta se mansikkabrita ei ehkä kuitenkaan ole sitä oikeinta lukijoiden juuri sillä hetkellä kaipaamaa sisältöä, vaan silloin kannattaa nostaa niitä postauksia, joita juuri silloin paljon luetaan.

Päivitä suosituinta sisältöäsi niin, että se on koko ajan ajantasaista ja houkuttelevaa, lisää postauksiin linkkejä muihin postauksiin.

Lisää uusiin postauksiin aina mahdollisuuksien mukaan linkkejä näihin suosituimpiin postauksiisi. Kirjoita samankaltaisista aiheista ja teemoista, jotta voit linkittää ristiin näitä postauksia. Jos suosituimmat postauksesi ovat neuleohjeita, niin voit helposti päätellä, että lukijasi ovat neulojia, jotka kaipaavat mielellään lisää neuleohjeita.

Jos haluat tarkentaa blogisi aihetta, muttet oikein tiedä mihin suuntaan lähteä ja mitkä aiheet valita, niin suosituinten postaustesi tarkastelu voi auttaa oikean tien löytämisessä: keskity siihen mitä lukijasi jo sinulta haluavat.

Jos olet käsityöblogissasi kirjoittanut yhden matkapostauksen, joka on jatkuvasti suosituin, ei se ehkä ole sen merkki, että kannattaisi vaihtaa kokonaan matkusteluun, mutta voisit tutkailla postausta tarkkaan sillä silmällä, että miksi juuri se nousee hyvin hakukoneissa ja muokata muita postauksiasi samoin hakukonekriteerein.

Nosta suosituimpia postauksia sivupalkissasi. Tähänkin on olemassa jos jonkinmoista automatisoitua gadgettia, mutta parasta olisi tehdä nostot manuaalisesti, koska silloin sulla on niistä täysi kontrolli ja voit ottaa huomioon sesongit sekä ohjailla lukijoita postaustesi sisäisillä linkeillä.

Lisää aiheesta: Helppoa hakukoneoptimointia

Käyttäytyminen -> Sivuston sisältö -> Kaikki sivut

Aikaväli

Voita tarkastella analyysitietoja päivän tarkkuudella (ja sitä kautta jopa tunnin tarkkuudella), koko ajalta ja kaikkea siltä väliltä. Aikaväli valitaan Google Analyticsissa sivuston ylälaidasta oikealta. Täytän taulokkooni tiedot aina kokonaisilta kalenterikuukausilta seuraavan kuukauden ensimmäisellä viikolla.

Mitä ei kannata tehdä

On oikeastaan kaksi asiaa, joita ei kannata Google Analyticsissa bloggaajan tehdä: Älä toljota tilastoja päivittäin äläkä toljota reaaliaikaisia kävijöitä.

Reaaliaikaisen kävijämäärän jatkuva refreshaaminen on äärimmäisen houkuttelevaa varsinkin kun olet juuri jakanut uuden postauksen sosiaaliseen mediaan, (sorrun tähän itsekin ihan jatkuvasti), mutta todellisuudessa et tee tällä tiedolla just yhtään mitään.
Ellei sulla ole aktiivinen verkkokauppa, jonka toimivuutta tarttee seurata tai selkeesti myyntiin tähtääviä julkistuksia, joita tulisi mahdollisesti lennosta optimoida, niin bloggaajana et hyödy reaaliaikaisista kävijöistä mitään.

Kahdesta neljään kertaan kertaan kuussa pitäisi riittää tilastojen tarkasteluun. Yksikin on usein tarpeeksi. Yksittäiset päivät eivät useinkaan kerro mitään varsinkaan kehittymisen ja kasvun näkökulmasta. Uusimpien postaustesi tuoreet lukijamäärät kertovat tasan sen miten hyvin onnistuit postauksen jakamisessa, lähtikö viraaliksi vai ei. Muutaman kuukauden päästä vasta alat nähdä sisällön todellisia tuloksia. Eli nouseeko postaus hakutuloksiin ja onko aihe kiinnostava. Ja muista, että postauksistasi voi aivan hyvin tulla viraali myös vuosien päästä. Suosittelen vahvasti keskittymään kestävään kehitykseen kuin hetken huumaan.

Lisäksi jos alustaksi on Blogger, niin voit jättää Bloggerin omat tilastot vaikka kokonaan huomioimatta. Blogger laskee kävijöiksi ties vaikka mitä bottia ja näyttää aina tolkuttomasti kävijöitä ,vaikkei niitä oikeesti niin paljoa olisikaan. Suurin syy olla luottamatta Bloggerin omiin tilastoihin tosin on, että siellä ei ole juuri mitään mitä voisi tarkastella.

Google Analytics ei ole mikään absoluuttinen totuus, mutta lähempänä todellisuutta kuin Bloggerin ilmoitus sivunkatseluista.

Jos analytiikasta herää kysymyksiä, niin reippaasti kommentoimaan tai meilaamaan.

Tästä voit ladata mun itseni käyttämän taulukon, jolla seuraan blogieni tilastotietoja.*

 

*Lataamalla taulukon liityt postituslistalleni ja saat noin kerran viikossa multa meiliä bloggaamiseen ja sosiaaliseen mediaan liittyen. Listalta pääsee toki pois jos vinkit ei nappaa.

Similar Posts

11 Comments

  1. Kiitos Veera tuhannesti tästä postauksesta! Oli mennyt multa ohi, mutta onneksi uutiskirje muistutti. Sain tästä paljon irti ja palaan tähän vielä myöhemmin varmasti monta kertaa.

  2. Hyviä vinkkejä, kiitos! 🙂

    Mietin täällä juuri kuinka paljon enemmän tietoa saa Google Analyticsista – kuin WordPress.comin tilastoista? Osaatko sanoa?

    Ja kyllä. Painin edelleen teemanvaihto-ongelmien parissa. Ihastuin siihen Rainieriin, mutta huomasin että sinne saa maksimissaan viisi vimpainta, eikä se valitettavasti riitä. (vaikka olenkin päättänyt karsia niitä jo luettavuuden ja selkeydenkin vuoksi)

    1. WP.comin tilastot vaikuttivat musta varsin päteviltä, joten tällaista perustietoa varten et varmasti tartte GA:ta. Siinä toisessa teemassa olis kyllä ominaisuudet paremmat, toivottavasti siitä mun ehkä vähän sekavasta vertailusta oli hyötyä. 🙂

  3. Löysin tänne, kun etsin tietoa bloggerin omien tilastojen ja google analyticsin välisistä eroista sivujen katselujen määrässä. Asensin muutama päivä sitten google analyticsin, ja joka päivä bloggerin oma tilasto näyttää yli viisinkertaiset lukemat. Kumpi lukema on lähempänä totuutta? Olen ymmällä.

  4. Moikka Veera,

    Näppärästi olet saanut itsesi hakukoneoptimoitua, sillä postauksesi pomppasi ensimmäisenä googlesta. Kiitos kattavasta postauksesta google analyticsiin liittyen. Otin sen kuukausi takaperin käyttöön ja nyt opettelen hyödyntämään sitä. Tämä teksti tuki oppimista täydellisesti! Ihanaa viikonloppua sinulle <3

    yst. Pinja Mitrovitch // http://www.pinaycoco.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.