Silja Line kesällä lasten kanssa

Silja Line kesällä lasten kanssa

Tallink Silja ja Silja Line Summer Center yhdessä muun lastenohjelman kanssa viihdyttävät kesäisin risteileviä lapsiperheitä.

Tallink Silja - Silja Line lasten kanssa
Tähystystä Silja Serenaden kannella.

Risteilymatkailun suhteen taitaa ihmisistä löytyä kahta koulukuntaa: he, jotka pitävät risteilemisestä erittäin paljon ja he, jotka pitävät risteilemisestä erittäin vähän.

Itse kuulun ensimmäiseen ryhmään – tietyin ehdoin ja varauksin:

 • pidän Helsingistä Tukholmaan suuntautuvista risteilystä
 • pidän Silja Linesta
 • pidän reittimatkoista (tai yö Tukholmassa -matkoista)
 • pidän ikkunallisista hyteistä

Tämän kesän kesälomamatkamme suuntasi autolla Ruotsiin ja Tanskaan ja matkan ensimmäinen etappi on luonnollisesti lauttamatka Ruotsiin.

Erityisen mukavaa risteilymatkailu on mielestäni lasten kanssa, ainakin Tallink Silja on Ruotsinlaivoilla huomioinut lapsiperheet hyvin ja näin kesällä ihan erityisen hyvin. Kesäisin muina aikoina kongressikeskuksena toimiva kuudennen kannen tila muuntautuu lasten Summer Centeriksi. Tänä kesänä risteiltiin Angry Birds Summer Centerissä. Summer Center löytyy laivoilta 14.8. saakka.

Silja Line Angry Birds Summer Center
Angry Birds Summer Center

Summer Centerin lisäksi lasten käytössä on perinteinen Silja Land pallomerineen, peleineen ja jäätelöbaareineen.

Autolla laivaan 

Matkamme ensietappina Suomenlahden ylitys tapahtui reittimatkan muodossa. Ajoimme auton laivaan Helsingin Olympiaterminaalissa.

Autolla laivaan
Laivasta ulos.

Pakkasin jo kotona valmiiksi yhden olalla kannettavan kassin, jossa oli riittävästi vaatteita mulle ja lapsille sekä pesetytymistarvikkeet ja uikkarit. 

Mitä pienempi lapsi sen enemmän kamaa. Ei tuntunut järkevältä raahata koko viikoksi pakattuja laukkuja pieneen hyttiin.

Autokannella tosin kummatkin tytöt halusivat ottaa vedettävät matkalaukkunsa mukaan. Kun laukkujen mukaan raahaamisen poulustajien äänensävy alkoi muuttua kirkuvaksi, annoimme periksi. Hehän aikoivat kantaa ne laukkunsa ihan itse. Ja kantoivatkin. Neljävuotiaskin raahasi laukkunsa kahdeksannelle kannelle neljännestä aivan ilman apua, vaikka moneen kertaan portaissa tarjouduinkin auttamaan.

Silja Serenaden autokannella
Silja Serenaden autokannella.
Silja Serenaden kesä

Autokannelle ajamiseen liittyy sekä minulle että puolisolleni ihanaa lapsuuden nostalgiaa. Me matkustettiin paljon matkailuautolla ja puolisoni on ajanut useaankin otteeseen halki Euroopan toiseen kotimaahansa Italiaan.

Kaikki se kuumassa autossa jonottaminen ei haittaa lainkaan, vaan kuuluu ihanasti asiaan. Takapenkki tosin ei vielä ole nostalgisissa tiloissa, mutta edellisestä kerralta tuttu maailmanlopun narina loisti tällä kertaa poissaolollaan.

Suosittelen ajamaan oman auton laivaan jos

 • matkustat lapsiperheenä
 • vietät Ruotsissa yhdenkin yön
 • tulet pääkaupunkiseudun ulkopuolelta

Auto laivassa helpottaa pakkaamista ja liikkumista Tukholmassa, vaikka viettäisitte siellä vain yhden yön.

Autolla risteilemisen miinuspuoli on, että laivaan ja laivasta siirtyminen ottaa paljon enemmän aikaa kuin jalan laivaan nouseminen.

Lapsiperheen hytit

Silja Linen laivoilla Symphony ja Serenade Helsingistä Tukholmaan, on perhehyttejä, joissa isompikin perhe majoittuu oikein mukavasti.

Perhehytillä on vaan usein ihan todella paljon enemmän hintaa kuin tavallisella Promenade- tai A-luokan hytillä, joten matkustamme niissä. Erityisesti Tukholman suuntaan nautin ikkunallisesta A-luokan hytistä, josta voi ihailla Tukholman kaunista saaristoa.

Lapset taas tykkäävät seurata ikkunasta vilinää Promenadella. 

Silja Linen kannella
Maata näkyvissä!

Nukumme aikuiset yläsängyissä ja kaikki kolme lasta alasängyissä, jotka yhdistämme yhdeksi isoksi sängyksi. Kolme vielä pientä lasta nukkuu oikein mukavasti näin. Lasten kasvaessa tilanne on toki eri, mutta nyt 4-, 6- ja 7-vuotiaat olivat oikein tyytyväisiä edelleen.

Tälle reissulle kumpaankaan suuntaan ei enää saanut A-luokan hyttiä, mutta suureksi iloksemme Promenade-luokan hyttimme oli paluumatkalla pyytämättä ja yllättäen upgreidattu perhehytiksi! Perhehytti on jo oikeasti todella tilava ja mukava. Hytissä on telkkari ja jääkaappi, joka on valmiiksi varustettu muutamalla virvokkeella, jotka kuuluvat hytin hintaan.

Varsinkin pienempien lasten kanssa iso hytti on erityisen mukava. Hyttiin mahtuu hyvin matkasänky, jonka voi varata matkan oston yhteydessä. Samoin rattailla mahtuu rullaamaan mukavasti sisään, eikä rattaita ole välttämätöntä laittaa kasaan.

Ihan pienten lasten kanssa hytissä tulee vietettyä muutenkin enemmän aikaa, joten tila ei haittaa ollenkaan.

Meidän lapset eivät (onneksi) mene enää kategoriaan ‘ihan pieni’, joten emme kovin paljoa hytissä viiihtyneet, niin paljon laivalla on tekemistä ja nähtävää.

Angry Birds Silja Linella

Harri Hylje, Angry Birds ja muumit

Silja Linen maskotti Harry Hylje on laivalla vastassa kävellen saapuvia lapsimatkustajia ja halattavissa useaan otteeseen muutenkin matkan aikana. Lapsille on järjestetty erityisiä tervetuliaistilaisuuksia ja muuta ohjelmaa maskottien kanssa. Tänä kesänä Summer Center on Angry Birds -teemainen, joten siihenkin sopiva maskotti, Red, laivalta löytyy.

Illemmalla muumit vetävät lapsille diskoa ja jakavat Silja Land -leikkialueella, siellä perinteisessä pallomerikompleksissa, vielä iltahalit diskon jälkeen.

Kesän konseptin nimi on FriendSHIP, jonka puitteissa ohjelmaa on kolmessa sarjassa aina ihan pienille lapsille, noin kouluikäisille ja teineille vielä erikseen.

Silja Line lasten kanssa - muumidisko
Muumit tanssittavat lapsia laivan yökerhossa alkuillasta.
Muumin iltahalit
Muumin iltahalit.

Midnight Show

Jokaisella itseään kunnioittavalla risteilymatkalla on show-ohjelmaa. Yleisimmin tanssia ja laulua. Show-ryhmien taso on melko vaihteleva, mutta nyt sattui hyvä tuuri ja Action Street -niminen ryhmä on oli suorastaan yllättävän hyvä.

Lapsia en toki keskiyöllä enää showta katsoman veisi, mutta risteilyllä tämäkin on ajateltu niin, että ryhmä esiintyy lapsiperheille heti muumidiskon perään, eli noin puoli yhdeksältä.

Showsta esitetään juuri lasten kärsivällisyystasolle sopivasti muutama numero. 

Shown jälkeen aloittaa illan orkesteri ja niidenkin eka setti on vahvasti lapsipainotteinen, vaikka musiikki ei mitään lastenlauluja olekaan. Tanssilattian täyttävät kaiken ikäiset iloisesti joraavat lapset.

Tämän risteilyn orkesteri oli show-ryhmän vastapainoksi suorastaan yllättävän huono. 😀

Silja Line Midnight Show

Sunflower Oasis

Sunflower Oasis on Silja Linen allasosasto eli saunat ja kolme isoa poreallasta sekä ihan pienten lasten allas.

Pikkuallas oli jo neljävuotiaalle hiukan liian pieni, mutta hän pärjäsi hyvin myös isommissa altaissa.

Sunflower Oasis aukeaa jo klo 13, joten se viihdyttää niin laivaan jääviä risteilymatkustajia kuin aikaisin saapuvia. Niin kuin meitä. 😀

Helsingistä Tukholmaan nautimme lähdöstä altaassa lilluen. Toiseen suuntaan olimme altaista ulos jo hyvissä ajoin ennen laivan lähtöä.

Näin kesäisin hyvällä säällä altaista pääsee kannelle nauttimaan auringosta.

Sunflower Oasis ei vaadi mitään valmistautumista. Pyyhkeet saa sieltä ja uikkarin voi vuokrata. Pienimmille löytyy uimavaippoja. Myynnissä on myös uimalaseja ja kellukkeita ja pieniä vesileluja. Kyseessä on kuitenkin porealtaat, eli sellaista kevyttä lillumista, joten kovin järeillä uimarenkailla ei juuri mitään tee.

Rehellisyyden nimissä, jättäisin tämän aktiviteetin todella mielelläni väliin. Porealtaissa on sellainen paljumainen tunnelma, lillutaan kaikki siellä liian tiheästi toistemme liejuissa. Yih. Lisäksi kaikki se poreilu on mun mielestä jopa vähän kivuliasta. Mieluiten viettäisin laivan lähtöhetken kuohuviinilasi kädessäni ulos katsoen.

Paluumatkalla tämä melkein toteutui, sillä kävin altaassa vain kastautumassa kun olin saanut tytöt kunnialla suihkusta altaaseen. Sen jälkeen nappasin baarista sen kuohuvan ja siirryin kannelle istumaan. Lillumisesta erityisen paljon pitävä pesue, puolisoni mukaan lukien, sai jäädä sisälle.

Tallink Silja
Rauhouttavat näkymät laivan ikkunasta.

Ostokset laivalla

Silja Linen Symphonylla ja Serenadella on Promenade-käytävällä useita kauppoja ja käytävän alakerrassa iso tax free. Olen tullut selkeästi hintatietoisemmaksi ja kaikki oli halpaa. 😀 Meikkivoiteenkin sai 20 euroa maita halvemmalla! Aiemmin en ole oikein näitä hintaeroja sisäistänyt.

Samalla innolla ostin säkillisen karkkia, monen karkkipäivän karkit samaan syssyyn.

Laivan lelukauppa näytti olevan LOLien osalta suunnilleen samoissa hinnoissa kuin XS-leluissa tai Prismassa, mutta Legot olivat hyvinkin huokean hintaisia ja niitä tarttui Lego Movie 2:den hengessä jopa kolmen paketin verran.

Lelukaupassa koettiin myös jännittäviä hetkiä, kun kauppaan edeltä tullutta 7-vuotiasta ei näkynyt missään, eikä sitä kaupan työntekijöiden havaintojen mukaan ollut kaupassa vielä näkynytkään.

Lapsi oli eksynyt matkalla kauppaan ja jäänyt fiksusti paikoilleen, mutta ei ollut vielä pyytänyt aikuisen apua. Tietysti olisi kiva, jos sitä yksin itkevälle lapselle joku tarjoaisi, mutta hän kuuli itseään kuulutettavan ja osasi sit kuitenkin suunnistaa lopulta oikeaan suuntaan.

Silja Line lelukauppa
Onnellinen Systersysteemin uusi omistaja.
Tax free
Karkkikoneen karkkeja isossa telkkarissa! Eli lasten suosikki M&M.

Ruokailu laivalla LASTEN KANSSA

Menomatkalla valitsimme Grande Buffetin ja paluumatkalla Tavolatan. Tavolata voitti tämän ravintoloiden mittelön ihan erityisestä syystä.

Saavuimme buffettiin hyvissä ajoin ennen kattauksen alkamista, mutta siellä oli jo täysi härdelli päällä. Onneksi pöytämme oli melko perällä, sillä jostain syystä kaikki jäävät niihin kahteen ekaan pöytään pyörimään, vaikka ruokaa on katettu ihan laivan perään saakka ja lastenpöytäkin löytyy sieltä peremmältä.

Aiemmin buffetissa minulle mieluisia ruokia on löytynyt tasan kaksi: graavilohi ja kylmäsavulohileivät. Edellisestä risteilystä on kuitenkin sen verran aikaa, että lista on ehtinyt muuttua ja saaristolaisleivät lohitäytteellä loistivat poissaollaan.

Aikaisemmat kokemukset, erityisesti pääruoista, ovat olleet laimeita. Ruoat ovat kuulostaneet paperilla oikein maukkailta, mutta toteutus on ikään kuin jäänyt puolitiehen ja ruoasta on puuttunut mausteet ja maku.

Tällä reissulla ja uudella listalla tilanne oli kuitenkin toinen, kaikki mitä maistoin, oli todella hyvää.

Silja Line Tavolàta
Tavolàtan antimia. Lapsi sai ekaa kertaa reissussa laktoositonta maitoa, josta se ei epäillyt, että sitä huijataan. 😀

Buffet-ruokailun suurin vika on se jumalaton härdelli, joka tarttuu myös lapsiin. Niillekin tulee selkeesti tunne, että tässä pitää kiireisen oloisena rampata ees taas. Vaikka kuinka paljon olisi pohjalla ennakkokeskustelua, niin emme oikein onnistu sekoilua täysin välttämään. Isommat kykenevät jo paremmin istumaan paikallaan ja saavat ruokansa jopa haettua itse, mutta neljävuotias haluaa nimenomaan hakea sen ruokansa itse ja palloilla lautanen kädessä pitkin buffetin tukkoisia käytäviä. Sen lisäksi, että hän ei syö, vaan palloilee, on hän vaaraksi itselleen ja muille jaloissa puikkelehtiessaan.

Pienten lasten kanssa buffet jää väkisinkin vanhemmille sellaiseksi hotkaisuksi, ellei matkassa ole pädit ja pelit ja vehkeet. En kuitenkaan haluaisi niitä ruokapöytään missään, joten vaihtoehdoksi jää syödä itse nopeasti. Se taas johtaa helposti siihen, että kolme siivua graavilohta ja muutama punajuurinappi eivät oikein vastaa aterian hintaa. Grande Buffetin hinta sisältää myös viinit, mutta lasten kanssa ei juuri ehdi viiniä juoda, eikä oikeastaan viitsikään pientä lasillista enempää kumota.

Vaikka ruoka tällä kertaa olikin tosi hyvää, ei buffa pärjää vertailussa hätäisyytensä ja miljöönsä puolesta.

Paluumatkan valinta Tavolàta oli taas oikein miellyttävä kokemus ja kokonaisuus. Ehkä meille sattui myös poikkeuksellisen ihanat tarjoilijat, mutta lapset vietiin heti pöytään ohjaamisen jälkeen tutustumaan lasten seisovaan pöytään ja vanhemmat jätettiin lukemaan listaa.

Samoin lasten kanssa ei tarvinnut mennä hakemaan ruokaa, vaan henkilökunta hoiti senkin.

Tavolàtassa aikuisille on monipuolinen lista italialaissävytteistä ruokaa ja lapset voivat hakea ruokaa seisovasta pöydästä ilman kiirettä ja härdelliä. Myös jälkkärit löytyvät lapsille noutopöydästä.

Tavolàtan hinta pääruoilla, ruokajuomilla ja alkukuohuvilla oli meiltä vain muutaman euron Grande Buffetia enemmän. Eikä kenellekään jäänyt nälkä, vaikka emme monen ruokalajin illallista syöneetkään.

Tallink Silja Tavoláta
Kreisi-perhe ruokapöydässä.

Tavolatassa tarjoillaan myös se parempi aamiainen, jossa on mukavan rauhallista perusbuffan ramppaamiseen verrattuna. Suosittelen sitä, jos sinne vaan on tilaa. Sekin kun kuuluu parempien hyttiluokkien hintaan, niin se on usein ihan täynnä.

Kesällä lapsiperheillä on mahdollisuus syödä aamupala Angry Birds Summer Centerissa. Tarjonta on tasan sama kuin buffetissa, plus tarjolla on erikoiskahveja. Ja siellä saa syödä ihan rauhassa, vaikka kuinka pitkään lasten livahtaessa leikkimään.

Pannukakkuja Silja Line Summer Centerin aamupalalla
Pannukakkuja Silja Line Summer Centerin aamupalalla

Pienemmällä ihmismäärällä, vaikkakin kaikki ovat lapsiperheitä, ei Summer Centerissä ole minkäänlaista härdelliä. Samoin ei kukaan kiinnitä mitään huomiota, jos ympärillä sattuu itkupotkuraivarit, se on välillä nin kovin kaivattua ja lohdullista, närkästyneiden katseiden sijaan saat pelkää sympatiaa. Ja kahvi siellä tuoreista pavuista on oikeesti tosi hyvää!

Laivojen ravintolathan eivät tokikaan lopu näihin kahteen vaihtoehtoon, vaan ruokaa saa fine diningista pihveihin ja kalalautasiin. Bon Vivantia lukuunottamatta kaikissa ravintoloissa on otettu lapset ruokalistassa huomioon. Lasten hinnoittelu on myös ravintoloissa erinomaisen kohdillaan.

Matkustimme kumpaankiin suuntaan Silja Serenadella, Silja Symphonylla olisimme mitä todennäköisimmin valinneet buffetin sijaan sushiravintolan. Sushi on lasten suosikki ja erityisesti tällaisen nirsomman sakin kanssa sitä osuisi mielelleen edes kerran viikon lomamatkalla ravintolaan, jonka tarjonta oikeasti kelpaa myös kaikille lapsille.

Tosin sekä buffetista että Tavolàtasta löytyi lapsille runsaasti mieluista syötävää, toisin kuin reissun monessa muussa kohteessa.

Menomatkalla auton nokka käännettiin suoraan tielle E4 ja suunnaksi otettiin Kolmården.

Kolmården
Kohti Kolmårdenia.

Muita etappeja matkalla:

Matkakohteena Kolmården – kokemuksia
Autolla Legolandiin ja takaisin – kaksi reittiä – tulossa
Majoittuminen Legoland Holiday Villagessa – tulossa
Legoland – kokemuksia ja vinkkejä – tulossa

Similar Posts

8 Comments

 1. Siljalla mekin matkustamme aina. Ahvenanmaan reissu kiinnostaa sekä lähteä mihen kanssa kahdestaan kirppiskierrokselle Tukholmaan. Tänä kesänä nyt ei päästy kumpaankaan 🙁

  1. Ahvenanmaa kiinnostelee mua kans! Ehkä ensi kesänä otetaan kierros siellä.

 2. Me ollaan perheenä käyty varmaan pari kertaa vuodessa risteilyllä ja juurikin Siljan laivoilla. Nyt tytöt on nuoria aikuisia ja silti välillä haluavat mukaan, lähinnä shoppailemaan. Tosin heille on omat hytit:D
  Lapsiperheille tuolla laivalla on kivasti tarjontaa ja se on helppoa matkustamista. Tukholmassa riittää tekemistä ja tuntuu, kuin olisi pitemmälläkin reissulla, kun on pari päivää matkalla:)

  1. Just näin! Musta risteily on kyllä mainio miniloma. Ja sehän on vähän kuin täyshoidossa olis! 😀

  1. Oi kiitos!
   Just vaihdoin tämän ulkoasun ja vielä on vähän palikat levällään. 🙂
   Alusta on wordpress.org, eli sivusto on täysin mun hallinnassa. Teema on Restored 316:n Refined.

 3. Mä olen päättänyt, että jätän buffetit jatkossa väliin juurikin tuon ravaamisen takia. 5- ja 2-vuotias istuvat kyllä ihan semihienosti paikallaan, mutta oma nautinto on aika nollissa, kun saa maksaa siitä, että toimii tarjoilijana 90 % ajasta.

  Mekin matkustetaan useimmiten A- tai Promenade-hyteissä ja Tallinnan reissuilla Deluxe-hytissä, jos mennään Silja Europalla. Tiedäthän muuten, että yläsänkyihin saa laidat? Ne voi varata heti matkavarauksen yhteydessä ja odottavat hytissä. Tuli vaan mieleen, kun meillä ainakin tuo yläsängyssä nukkuminen on yksi reissun kohokohdista ja sinne rakennetaan majaa yms.

  Kiva blogi! 🙂

  1. Kiitos!
   Ja enkä kyl tiennyt noista laidoista, mahtava tieto. Ai sitä draaman määrää kun 4-vuotias halusi nukkua ylhäällä, muttei saanut. Ens kerralla todellakin laidat.
   Just kattelin, että varaisko matkat Skidit Risteilylle. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.