Aseta saavutettava tavoite

Näin asetat toimivia tavoitteita

Vielä ehdit hylätä kaikki ylevät uuden vuoden lupauksesi ja muuttaa ne toimiviksi suunnitelmiksi.
Näillä yksinkertaisilla vinkeillä voit tehdä unelmistasi totta ainaisen toivomisen sijaan.

Miksi uuden vuoden lupaukset aina pettävät?

Vuosi vaihtui juuri ja taas useat ja vielä useammat lupasivat pyhästi säästää rahaa, aloittaa liikuntaharrastuksen, lopettaa tupakanpolton, laihduttaa kymmenen kiloa, lukea kaksi kirjaa joka kuussa, viettää enemmän aikaa perheen ja ystävien kanssa, syödä terveellisemmin, laittaa tavarat aina pakoilleen, pestä auton ainakin kerran kuussa ja mitä kaikkea nyt vielä.

Siis ihan mahtavaa! Paitsi että totaalisen tuhoon tuomittua. Kuinka monta ihmistä tunnet tai kuinka monta kertaa sinä itse olet pysynyt lupauksissasi jopa tammikuun loppuun saakka?

Vuoden ekana päivänä jengi viettää kotisohvalla rokulia juhlinnasta toipuen ja nautiskelee entisen elämänsä viimeisistä hetkistä tutkien netistä lähialueen kuntosaleja, terveysruokakaupan tarjontaa ja perehtyvät Helmet-lukuhaasteeseen. Paitsi röökinpolttajat, joiden kärsimys on jo vahvasti alkanut, tänä vuonnahan ei enää siis tupakoida.

Mutta miksi ei?

Tässä on syy numero yksi uuden vuoden lupausten pitämättömyyteen: luvattua asiaa ei haluta tarpeeksi.
Ei osata oikein itsellekään selittää, miksi tämä lupaus on tärkeä ja miksi se tulisi pitää.

Toinen syy on, että uuden vuoden lupaus on vain heitto ilmoilla, ääneen lausuttu toive jostain paremmasta. Sellainen lupauksen muotoon puettu pitäisi. Eli ei siis yhtään mitään.

Älä siis lupaa mitään, aseta tavoitteita.

Kerro itsellesi ja miksei muillekin, mitä aiot saavuttaa tänä vuonna. Seuraavaksi mieti miten. Ja ehkä kannattaa aloittaa se ääneen lausuminen vasta kun se miten-osiokin on valmiiksi pohdittuna. Se nimittäin ratkaisee tavoitteesi mielekkyyden ja onko se ylipäätään saavutettavissa.

Millainen on hyvä tavoite?

Hyvä tavoite on tarkka, mitattavissa, saavutettavissa, tärkeä/merkittävä ja aikaan sidottu.

Englanniksi puhutaan SMART-tavoitteista.

S = specific
M = measurable
A = achievable
R = relevant
T = time-bound

Käännökset näistä ovat tässä artikkelissa omiani ja olen valinnut juuri nämä sanat, jotta hyvän tavoitteen rakenne on helposti selitettävissä.

Hahmottele tavoitteesi paperille. Muuten se ei muutu epämääräisestä lupauksesta oikeaksi, konkreettiseksi tavoitteeksi.

Tarkka tavoite

Määrittele tarkasti mitä tavoittelet. Älä käytä konditionaaleja ja vaan ilmaise selkeästi mitä tulet saavuttamaan.

Itseasiassa aika moni uuden vuoden lupaus alkaa tässä mielessä hyvin.

“Luen enemmän” ei tarkoita oikein mitään. Jos viime vuonna luit kaksi aikakauslehteä, niin luet tänä vuonna enemmän lukemalla kolme lehteä. Ehkä se ei kuitenkaan ollut sitä mitä ajattelit saavuttaa.

Luen tänä vuonna 12 kirjaa. Siinä on selkeyttä. Ja jos luit viime vuonna 2 aikauslehteä, niin 12 kirjaa on ihan julmetusti ja tämä vaatii jo kunnon suunnitelmaa.

Käytän tätä luku-tavoitetta esimerkkinä koko artikkelin ajan.

Mitattava tavoite

Luen 12 kirjaa on erittäin mitattavissa.

Luen enemmän ei lainkaan.

Samoin laihdun tänä vuonna ei tarkoita vielä mitään. Määrittele tarkasti kuinka paljon tavoittelet laihtuvasi.

Tienaan enemmän on yhtä höttöä myös. Aseta tarkka euromäärä. Senttikin on nimittäin enemmän. Oliko se sentti todella tavoitteesi?

Jo asetat vaikka tulostavoitteita yrityksellesi tai blogillesi, niin määrittele mittarit ja mittaustavat. 12 kirjaa on helppo laskea kuten myös tippuneet kilot, mutta vaikka markkinoinnin vaikuttavuus saattaa vaatia jo enemmän miettimistä.

Saavutettavissa oleva tavoite

Tavoitteen tulee motivoida. Sen pitää pikkuisen myös haastaa, mutta ennen kaikkea se tulee olla saavutettavissa inhimillisin keinoin.

Liian tiukka tai epärealistinen tavoite ei kannusta tekemään töitä.

Jos päätät nousta sieltä kahdesta aikakauslehdestä 52 kirjaan vuodessa, niin uskotko itsekään, että onnistut?

Mieti tarkkaan, mitä tavoitteeseen pääseminen vaatii ja onko se sinulle mahdollista.

Tärkeä/merkittävä tavoite

Tavoitteen saavuttamisella täytyy oikeasti olla sinulle merkitystä. Jos lukeminen on jostain syystä elämästäsi tipahtanut intohimo ja edellisenä vuonna harmittelit kovin, kun kaikki lukemisen arvoinen ja vähän päälle jäi lukematta, niin 12 kirjaa vuodessa saattaa tuoda elämääsi valtavasi merkitystä.

Jos taas et ole koskaan juuri välittänyt lukemisesta, niin miksi nyt yhtäkkiä haluat lukea yhtään mitään?

Varsinkin liiketoiminnallisia tavoitteita asetettaessa tulee miettiä kokonaisuutta ja onko tavoite kokonaisuuden kannalta merkittävä.

Jos haluat tienata enemmän, niin mieti miksi. Mihin haluat käyttää tavoitteena olevan rahasumman. Pelkkä raha itsessään harvemmin motivoi.

Aikaan sidottu tavoite

Tavoitteella tulee olla joku deadline. Vuoden loppuun mennessä on varsin hyvä.

Uuden vuoden lupauksien kolmas ongelma liittyy tähän. Tarkempien tavoitteiden ja suunnitelmien puutteessa myös tämä hyvien aikaiden aikajana hämärtyy. Kun tuloksia ei välttämättä vuoden ensimmäisinä viikkoina näykään tai niihin pääseminen tuntuu vaikealta (epämääräiseltä suunnitelman puuttuessa), niin herää ajatus, että ei tämä toimikaan, ei tämä ollutkaan hyvä idea.

Tee suunnitelma tavoitteeseen pääsemiseksi ja pysy siinä

Hienoa, nyt sinulla on ihan oikea tavoite, jonka voit myös saavuttaa tekemällä suunnitelman.

Pilko tavoitteen saavuttamiseksi suunnittelemasi aika osiin, tee välitavoitteet ja aikatauluta nekin.

Kirjoita tarkasti ylös, mitä tavoitteeseen pääseminen vaatii ja pilko nämä vaatimukset selkeiksi tehtäviksi ja kirjoita ne ylös ja kalenteroi tavoite.

12 kirjaa vuoden aikana lukevalle välitavoitteiksi kannattanee asettaa esim. yksi kirja kuussa. Joulukuun 16. päivä voi tehdä ajallisesti tiukkaa lukea kaikki 12.

Seuraavaksi tulee tarkastella millä ajalla näitä kirjoja oikein luetaan. Jos tähän mennessä vuoden lukusaldo on kaksi aikakauslehteä, on siihenkin varmaan joku syy. Syy voi olla myös, että ei ole hyvittanut, mutta mitä todennäköisimmin aika arjessa ja muutenkin on jo täynnä jotain tekemistä.
Eli miten teet itsellesi aikaa tavoitteen saavuttamiseksi? Koska teet tavoitteseen vaadittavan työn?

Lukutavoitteen itselleen asettaneen kannattanee jo nyt pohtia mitä nämä luettavat kirjat tulevat olemaan. Kirjojen hankkiminen kannattaa suunnitella etukäteen. Merkitä kalenteriin, koska niitä tulee alkaa etsiä kirjakaupoista tai kirjastojen palveluista.

Bonus: Miksi lottovoitto on huono tavoite?

Sit kun mä voitan lotossa.

Tuo itsenikin moninaisia kertoja lausuma sitku, on mahdottoman surullinen. Lotossa voittaminen on harvinaista, suorastaan epätodennäköistä. Suurten unelmien luottaminen loton onnenpotkuun on luovuttamista. Unelmia, joita ei ole edes ajateltu käyvän toteen. Jotain, mitä unelmoija ei ansaitse, usko itselleen kuuluvan.

Väärin, kaikki unelmat ovat muutettavissa tavoitteiksi kunnollisella suunnitelmalla. Kaikki unelmat ansaitsevat toteutua. Sinä ansaitset unelmiesi toteutuvan.

Lottoaminen on kauhean helppoa. Täytät vaan sen kupongin ja alat toivoa. Tosin aika moni lotto-sitkuttelijoista ei taida kyllä edes lotota. Vielä surullisempaa.

Lottovoiton eteen ei kuitenkaan ole mitään muuta tehtävissä. Et voi vaikuttaa tulevaisuuteesi mitenkään muuten kuin kuponkeja täyttämällä. Tavoitteet taas ovat vain ja ainostaan sinun itsesi käsissä.

Mitä seuraavaksi?

Toteuta tavoitteen saavuttamiseksi tekemäsi suunnitelma.

Muista, että se ei mitä todennäköisimmin tule olemaan koko ajan helppoa. Päin vastoin, vastaan tulee melko varmasti hetkiä, joilloin tekisi mieli luovuttaa ja antaa vaan olla. Seinä nuosee vastaan, etkä tiedä miten sen ylittäisit tai kiertäisit, joudut jaksamisesi äärirajoille, jolloin tuntuu, että tässä ei ole mitään mieltä ja unelma jostain paremmasta tuntuu karkaavan käsistä ja vielä pahempaa, tuntuu, että ei olisi pitänyt unelmoidakaan.

Tärkeintä on kuitenkin olla luovuttamatta.

Yksikään tavoite tässä maailmassa ei ole toteutunut ilman minkäänlaista työtä. Joskus sitä työtä vaan vaaditaan niin pirusti.

Mutta ei huolta, jos olet asettanut tavoitteesi oikein ja tehnyt sen saavuttamiseksi suunnitelman, niin sinulla on jo etukäteen melko hyvä kuva siitä, mitä tavoitteseen pääsemiseksi vaaditaan ja ajoittaan mahdollisesti valtavakin työmäärä ei tule täytenä yllätyksenä.

Muista myös, että tavoitteita on monenlaisia. Osa vaatii monella tapaa enemmän, osa ei juuri mitään. Älä kuitenkaan arvoita unelmiasi sen perusteella kuinka paljon työtä ne sinulta vaativat.

Pikkuisen unelman toteuttaminen aina välissä matkalla kohti suurempia on toki erittäin hyvä idea. Onnistumiset motivoivat kohti niitä suurempia tavoitteita.

Mistä sinä unelmoit? Minkä unelmistasi asetat ensimmäiseksi tavoitteeksi?

Similar Posts