Yrittäjän arkiset unelmat
Millaisista asioista yrittäjä unelmoi? Saakoja uskaltaako yrittäjä ylipäätään unelmoida?
Yrittäjän arki koostuu tasan samoista asioista kuin kenen tahansa muunkin arki. Työntekoa, harrastuksia, ystäviä, pyykinpesua, ruoanlaittoa, imurointia, kukkamullanvaihtoa, iltapaloja, telkkaria, kiirettä, iloa pienistä asioista ja paljon unelmia, sekä isoja että pieniä.
Pohdin yhdessä työeläkevakuutusyhtiö Elon kanssa yrittäjän arkea ja unelmia.
*Tämä artikkeli on kaupallinen yhteistyö yhdessä Työeläkevakuutusyhtiö Elon kanssa.*
Pelottava yrittäjyys
Olet varmasti kuullut lukuisia tarinoita, joissa yrittäjä paahtaa 24/7 ilman palkkaa ja lomaa hautaan saakka, kaikki on kamalaa, lapsia ei näe koskaan, ystäviä ei enää ole. Yrittäjän verenpaine on vaarallisen korkea ja sitä nostaa pelko siitä, että sairastuu ja silloin kaikki luhistuisi: yritys kaatuisi, tulisi avioero ja koti menisi alta.
Noh.
Ensinnäkin, toi kuulostaa enempi mun arjelta, kun olin vielä tavan työntekijä (sain kyllä palkkaa). Nuo ovat sellaisia tyypillisiä kauhutarinoita, vähän niin kuin synnytyskertomukset. Niistäkin kuulee yleensä vain ne hirveimmät, kun totuus on kuitenkin, että suurimmalla osalla sekä yrittäjiä että synnyttäjiä asiat ovat menneet ja menevät vallan toisella viisiin.
Toisekseen, jos elämä on luisunut noin surkeille raiteille, ei se ehkä kuitenkaan ole kiinni siitä, että on valinnut yrittäjyyden, vaan ajatusmallissa voisi on hieman tarkennettavaa. Ja voipi olla, että unelmatkin ovat siinä karanneet jonnekin synkkien pilvien taakse auringonpaisteeseen mukavampaan ilmapiiriin, jonne yrittäjä ei enää näe. (Huom. en ajattele synnyttäjistä ihan samalla tavalla, vaikea synnytys on varsin harvoin asennekysymys.)
Entäs kauhutarinat siitä kun sosiaaliturva menee? Yrittäjästä tulee heti y-tunnuksen myötä toisen luokan kansalainen, joka ei edes ansaitse inhimillistä kohtelua vaikka veronsa maksaa ja mahdollisesti vielä työpaikkoja tarjoaa muille veronmaksajille?
Totta on, että yrittäjänä kannattaa selvittää perinpohjin ja olla koko ajan perillä omasta asemastaan. Mutta yrittäjälläkään ei ole sosiaaliturva tyystin menetetty: eläkkeensä, sairastamisensa ja työttömyydenkin voi turvata vakuutuksin.
En yritä väittää, että asenteella kaikki on koko ajan ihanaa. Minäkin pelkään postia, se tuo yleensä vain laskuja. Välillä töitä on niin paljon, että ei saa öisin unta, eikä ne työt välttämättä ole sellaisia, jotka tuovat suoraan rahaa niiden laskujen maksuun.
Välillä rahaa tuovia töitä ei ole tiedossa lainkaan ja sekin on valtavan pelottavaa. Mutta pelolle en anna valtaa, vaan mietin, miten saan asiat taas oikealle tolalle.
Sairastuminen ei minustakaan kuulostaa yhtään houkuttelevalta, edes parin päivän flunssa, vaan en voi joka päivä murehtia hypoteettisia nuhakuumeita vakavammista sairauksista puhumattakaan. Kukaan ei voi, eikä kenenkään myöskään pitäisi.
Yrittäjän arki
Pääsääntöisesti yrittäjän arki on samanlaista kuin kenellä tahansa.
Aamulla mennään töihin ja illalla sieltä palataan kotiin ja harrastuksiin. Lapsellisena yrittäjänä minulla ei edes ole mahdollisuutta jäädä ylitöihin, lapset on haettava päiväkodista ja heille on tarjottava ateria, aikaa ja huolenpitoa. Eikä vain pidä, haluan tarjota noita kaikkia ja mahdollisimman paljon.
Minä teen töitä kotona, joten työarkeni ehkä poikkeaa aamulla kodin ulkopuolelle työpaikalle lähtevistä. Kotona työskentely on hemmetin kurinalaista puuhaa nimittäin. Enkä todellakaan ole luonteeltani erityisen kurinalainen ihminen, keskittymiseni herpaantuu herkästi ja kotona on kiusaus tehdä kaikenlaista pikkupuuhaa.
Meillä on työhuone, joka helpottaa huomattavasti keskittymistäni. Eikä mulla ole tällä hetkellä kannettavaa tietokonetta, jonka kanssa voisin asemoida itsenä mihin huvittaa.
Tulen siis aamulla vähän ennen yhdeksää työpöydän ääreen. Katson päivän tehtävälistan, laitan sen tärkeysjärjestykseen ja alan toimia.
Tehtävien laajuudesta riippuen suoriudun niistä joko kertarykäyksellä tai aikatauluttamalla. Eli lyhytkestoiset hommat teen alusta loppuun kelloa katsomatta ja pidän pienen tauon kun olen valmis. Enemmän aikaa vieviä tehtäviä teen erissä, eli laitan kellon hälyttämän 45 minuutin välein.
Tauoilla jaloittelen ja vilkuilen sosiaalista mediaa. Muutoin pidän Facebookit, Twitterit ja Pinterestit visusti suljettuina, etten harhaudu saapuviin viesteihin ja ilmoituksiin. Noudatan tätä samaa ihan kaikkeen, oli kyseessä sitten kirjoittaminen, sosiaalinen media, ruokakuvaus tai online-konsultoinnit ja -valmennukset.
Suunnitelmallisuus eli kalenteri, paperi ja kynä ovat yrittäjän parhaat ystävät.
Miksi olen yrittäjä?
Minä olen ollut jossain muodossa yrittäjä jo yli 10 vuotta. Ekat vuodet en virallisesti ollut yrittäjä, vaikka osakkaana olinkin firmassa, jossa olin myös töissä. Perustin toiminimen vuonna 2008, jotta pystyin helposti laskuttamaan sen enempää yrittäjyyttä miettimättä.
Välillä toiminimi oli pöytälaatikossa ja olin töissä muualla. Perustin 2013 osakeyhtiön. Sain kaksi lasta tuona aikana ja nuorimman lapseni aloittaessa päiväkodissa oli mulla vaihtoehtoina ryhtyä työnhakijaksi tai jatkaa yrittäjänä toiminimellä. Valitsin jälkimmäisen.
Yrittäjänä voin tehdä sitä mitä todella haluan ja missä olen hyvä, voin kehittyä haluamaani suuntaan. Ja ennen kaikkea voin suunnitella liiketoimintani ja työskentelyni lapsiani ajatellen. Sen lisäksi, että pienet lapset sairastavat erilaista flunssaa aika paljon ja tarvitsevat kotihoitoa, on päiväkodeissa myös pitkät lomat, jotka haluan viettää lasteni kanssa.
Yrittäjänä mun sekä ammatilliset että henkilökohtaiset unelmat ovat mun omissa käsissä, niiden muuttaminen tavoitteiksi on yrittäjänä helpompaa ja konkreettisempaa. Vaikka se välillä tuo taloudellista epävarmuutta ja huoltakin, mutta en toimi epävarmuus ja huoli edellä, vaan tavoitteet ja unelmat.
Yrittäjän unelmat
Tällä hetkellä unelmoin mm. matkoista Italiaan ja New Yorkiin sekä kansainvälisestä menestyksestä. Ja kampaajakäynnistä. Kaikki unelmia, jotka on helposti muutettavissa tavoitteiksi ja saavutettavissa tekemällä töitä niiden eteen, sekä osia isompaa kokonaisuutta. No kampaajakäynti muuttuu tavoitteeksi kunhan mun kampaaja palaa vanhempainvapaalta, siinä ei oikeen omat ponnistukset nyt auta. 🙂
Minä uskon siihen, että kaikki unelmat on kenen tahansa mahdollista muuttaa tavoitteiksi ja saavuttaa, kunhan niiihin uskoo ja tekee kovasti töitä. Ruikuttamalla ja odottamalla ihmeitä tapahtuviksi ei oikein saavuta mitään.
Eikä mikään unelma ole liian suuri saavutettavaksi, eikä varsinkaan liian suuri ylipäätään unelmoitavaksi.
Unelmat turvassa
Yrittäjänä unelmiaan voi turvata ja pelkojaan lievittää vakuutuksin, jotka antavat turvaa odottamattomissa tilanteissa.
Kaikille yrittäjille pakollinen vakuutus on YEL, yrittäjän eläkevakuutus. YEL-työtulo määrittää yrittäjän sosiaaliturvan, kuten eläkkeen ja vanhempainpäivärahat.
Sosiaaliturva ei siis katoa yrittäjältäkään yhtään mihinkään. YEL-työtuloa käytetään myös sairausvakuutusmaksun määrittämiseen. Uusi yrittäjä saa YEL-vakuutuksestaan 22% alennusta ensimmäisten 48 kuukauden ajalta.
Elon sivuilla on selkeästi selitetty kaikki yrittäjän vakuutusasiat ilman, että tarvitsisi olla jo valmiiksi perehtynyt ymmärtääkseen, joten jos yrittäjyys kiinnostaa tai vakuutusasiat kaipaavat selvennystä, suosittelen suuntaamaan sinne.
Mistä sinä arjessasi unelmoit? Koska unelmat toteutuvat todennäköisimmin, kun ne sanoo ääneen, niin nyt kannattaa kommentoida!