Lisää seuraajia Instagramiin
Hei vaan, oon Saara, suuri ruoan rakastaja ☺.
Oon kirjoitellut Viimeistä Murua Myöten-ruokablogia nyt viiden kuukauden ajan. Aloitin innoissani, pitkän harkinnan jälkeen blogini viime toukokuussa. Blogin perustamispäätös syntyi tietysti innostuksestani ruokaa kohtaan, mutta myös suurena ajatuksena oli, että ehkäpä tätä kautta voisin tutustua ruokabloggaajiin, niihin muihin ihmisiin, jotka ovat yhtä innoissaan ruoasta kuin minä, jotka eivät kyllästy puhumaan siitä :D.
Ensin tietysti blogille pitäisi saada lukijoita, jotta tulisi tilaisuuksia tutustua niihin ruokaintoilijoihin. Vasta, kun olin blogin aloittanut, ymmärsin, että eivät ne lukijat sinne ihan itsestään eksy, vaikka blogin sisältö olisi kuinka timanttia (miten näin olin hassusti ajatellut?). Miten oikein tavoittaisin blogille lukijoita?
Melkeenpä voisi sanoa, että olin vielä puoli vuotta sitten some-vastustaja. Facebook oli ainoa some-kanava, jossa minulla oli tili ja sielläkin kävin vain harvakseltaan. Some oli melko tuntematon kenttä minulle. Pari viikkoa ennen blogini aloittamista, kaverini sai minut liittymään Instagramiin, vaivaisen vuoden suostuttelun jälkeen. Noh, ainakin siellä voisin seurata MasterChef-idoleitani.
Koin Instagramin kuitenkin saman tien omaksi kanavakseni. Se on nopeatempoinen ja kätevä tapa saada päivittäistä inspiraatiota ja pysyä kartalla, mitä muut tekevät. Aloittaessani blogini vaihdoin tietysti Instagram-profiilini nimen blogin nimeksi. Tässä vaiheessa mulla oli noin 200 seuraajaa. Nyt viisi kuukautta myöhemmin mulla on melkeen 5000 seuraajaa. Blogiini tuleekin liikennettä kolmanneksi eniten Instagramista.
[Tweet "Instagram voi olla 3. suurin liikenteenlähde myös sun blogiin!"]
Miten tässä on näin päässyt käymään? Mitä olen tehnyt eri tavalla kuin muut? Miten minulla voi olla jopa enemmän seuraajia kuin monella tosi pitkään bloganneella ja monta kertaa enemmän Instagram-postauksia jakaneella? Mielestäni hyväksi koetut toimintatavat on tarkoitettu jaettaviksi. Haluankin nyt jakaa oman Instagram-strategiani, jonka avulla säkin voit saada runsaasti uusia seuraajia, kommentteja, tykkäyksiä ja lopulta kävijöitä blogiisi.
On kuitenkin harhaanjohtavaa kutsua tätä varsinaiseksi strategiaksi. Pikemminkin kyse on toimintatavasta Instagramissa. Tulevia vinkkejä lukiessasi ne saattavat jopa tuntua ihan itsestäänselvyyksiltä, oliko tässä nyt mitään uutta? Nimenomaan, strategiani on ollut niin itsestään selvää inhimillistä käyttäytymistä, että se on toiminut.
Toimintatapani syntyi oikeastaan täysin itsestään ja ”vahingossa”. Aluksi toimintatapani oli täysin tahatonta, en tavoitellut sillä mitään. Olin vaan niin ihastunut Instagramiin, että vietin siellä paljon aikaa selaillen ja kommentoiden kaikenlaista. Pikkuhiljaa seuraajamääräni kasvoivat ja aloin ymmärtää, että näinhän tämä toimii, ja olin tietoisempi siitä, että näin toimimalla saatan saada kiinnostuneita seuraajia.
Harva ihan vaan sattumalta löytää instagram-profiilisi. Jotta he päätyvät katsomaan profiiliasi, sun täytyy itse nähdä sen eteen vaivaa. Sun täytyy kertoa ja jättää merkkejä sun olemassa olosta.
[Tweet "Harva ihan vaan sattumalta löytää Instagram-profiiliisi. Sen eteen täytyy itse nähdä vaivaa."]
Perusasiat kuntoon – Miltä Instagram-seinäsi näyttää?
1. Keskity sisällön laatuun, älä määrään. Laatu on kaikki kaikessa. Mitä upeammalta sisältösi näyttää, sen enemmän seuraajia saat. Itse jaan pelkästään hyvälaatuisia kuvia ja kaikki vasemmalla kädellä kuvatut kuvat voi vaikka heittää sinne Instagram-storiesiin, jos ne on pakko ylipäänsä jakaa.
2. Pidä oma tyyli kuvissasi. Oma tyyli on vaikea aihe. Se muodostuu vasta ajan saatossa ja kokemuksen karttuessa. En voi kyllä sanoa, että mullakaan on varsinaista omaa tyyliä. Jos jotenkin juuri omaa tyyliäni pitäisi kuvailla, niin kutsuisin sitä melko runsaaksi ja paljon yksityiskohtia sisältäväksi. Eksyn kuitenkin itse tyylistäni usein, koska haluan kokeilla uudenlaisia kuvaustyylejä. Yhtenäinen tyyli kuitenkin näyttää houkuttelevalta.
3. Jaa relevantteja kuvia juuri sun blogin kannalta. Silloin tällöin, mun mielestä, on ihan ok laittaa muutakin kuin suoraan blogiisi liittyviä kuvia, tuomaan vähän persoonaa mukaan. Näiden random-kuvien kohdalla olen erityisen tarkka kuvan laadusta ja upeudesta.
Itse suosin, että blogisi Instagram-tilin nimi on sama kuin blogisi nimi. Jos postaat lähinnä omasta elämästäsi asioita, on ehkä loogisempaa taas, että Instagram-tilin nimi on oma nimesi. Jos jaat kuvia blogisi tulevasta ja ilmestyneestä sisällöstä, niin käytä blogisi nimeä. Näin myös jo olemassa olevat blogikävijäsi löytävät sen helpommin. Samoin kommentoidessasi toisten kuviin, toinen näkee helpommin, että kyseessä on blogi. Tee kuitenkin selkeä linjaus, mitä jaat Instagramissa. Jos jaat paljon oman elämän kuvia, niin mieti, perustaisitko rinnakkaisen tilin ihan vaan sitä varten. Monet blogisisällöstäsi kiinnostuneet eivät kuitenkaan välttämättä ole kiinnostuneet, minkälainen uusi koiranruokakuppi tuli ostettua (ellet sitten bloggaa koirista).
[Tweet "Instagram - Keskity laatuun, älä määrään."]
Postausaktiivisuus ja postauksen sisältö
Postaustahdilla ja –ajalla on ehkä enemmänkin merkitystä tykkäyksien määrässä kuin uusien seuraajien tavoittamisen kannalta.
1. Hyvä postaustahti? Tähän ei ole oikeaa vastausta. Postaa kuitenkin paljon, jotta seuraajasi eivät unohda sinua. Liikennettä ei tule instagramin kautta juurikaan niinä päivinä, kun et postaa. Itse olen postannut keskimäärin kerran päivässä. Joka päivä ei ehdi, toisinaan taas olen postannut kahdesti. Tällöinkin olen pitänyt huolta, että postausväli on kohtuullinen (esim. yksi aamulla ja yksi iltapäivällä). Älä postaa peräkkäin. Se voi ärsyttää seuraajia, jos ”tukit” heidän feedinsä.
2. Postausaika? Postaa, kun unelmaseuraajasi ovat hereillä. Suomeksi kirjoittaessa postaa siis silloin, kun olet itse hereillä. Mieti, milloin itse käytät instagramia. Postaa silloin. Kenties bussissa aamuruuhkassa töihin mennessä. Lounastauolla. Töistä lähtiessä. Illan aikana. Pidä mielessä, että kolme tuntia on viitteellinen aika, jonka aikana seuraajasi tavoittavat postauksesi. Tämän jälkeen se hukkuu jo feed-virtaan.
3. Hashtagit? Suosi suomalaisia hashtageja, jos kirjoitat suomeksi blogia. Näin tavoitat paremmin kohdeyleisöäsi.
4. Millä kielellä itse kuvaus? Sillä, millä kirjoitat blogiasikin. Moni suomeksi kirjoittava postaa englanniksi ensiksi ja perään suomeksi tai pelkästään englanniksi. Se on ehkä huomaavaista englanninkielisiä seuraajia kohtaan, kaikkihan ymmärtää englantia? Mutta mitä niistä kansainvälisistä seuraajista? He eivät ole blogisi kannalta tärkeitä seuraajia, jos kirjoitat suomeksi. Itse suosin suomea ja perään laitan lyhyesti englanniksi, mitä kuvassa on. Joskus tosin laitan hyvin lyhyesti englanniksi ensimmäiseksi ja sitten suomeksi (esimerkiksi ”Coconut chia pudding. JA sitten jatkan suomeksi löpinää”). Suomeksi kirjoittamalla suomalaisille seuraajille tulee se fiilis, että postaus on kohdennettu heille. Englanninkieliset postaukset eivät puhuttele yhtä paljon.
5. Käytä postauksissa välillä kysymyksiä ja tervehdyksiä. Ne puhuttelevat enemmän seuraajiasi.
Vertaa esimerkiksi näitä:
”Kympin aamulenkin jälkeen maistuu chia-smoothie soijalesitiinillä. Seuraavaksi salille!”
”Huomenta! Mitä te käytätte nopeaan palautumiseen? Mulle maistuu nyt tämä chia-soijalesitiinismoothie äsköisen aamulenkin jälkeen”.
(Valitsin esimerkiksi Veeran tapaan aiheen, josta en juuri tiedä.) Kysymys tuntuu paljon henkilökohtaisemmalta ja puhuttelevammalta, ja tästä tykätään herkemmin. Käyttäydy kuitenkin luontevasti. Älä yritä luonnottomasti tunkea kysymyksiä postaukseen, jos ne eivät siihen istu. Käytä niitä silloin tällöin.
[Tweet "Instagram - Suosi suomalaisia hashtageja jos bloggaat suomeksi."]
Toimintamalli, jolla profiiliasi tullaan katsomaan
Siirrytään nyt tärkeimpään toimintamalliin uusien seuraajien saavuttamisen kannalta: Tavoittele sitä, että nimesi on esillä Instagramissa mahdollisimman paljon. Siis kommentoi, kommentoi, kommentoi. Tykkää myös paljon, mutta kommentoimalla jätät jälkiä itsestäsi Instagramiin. Kommentoimalla saat mahdollisimman paljon huomiota. Jos vain tykkäät jonkun kuvasta, hän ei välttämättä huomaa tai huomioi sitä, eikä käy profiilissasi. Suurin osa meistä kuitenkin käy katsomassa, kuka sinulle kommentoikaan.
Tässä astuu esiin se, että profiilisi on näytettävä timanttiselta. Näin henkilö tahtoo seurata sinua nähtyään profiilisi. Päätös jää siis täysin tälle mahdolliselle uudelle seuraajallesi, tuleeko hänestä seuraajasi, houkutteleeko sisältösi seuraamaan?
[Tweet "Tavoittele sitä, että nimesi on esillä Instagramissa mahdollisimman paljon."]
1. Kommentoi relevantteihin kuviin. Jos olet muotibloggaaja ja käyt kommentoimassa hevoskuvia, niin hevoskuvia postaavat käyvät todennäköisesti kyllä profiilissasi, mutta heitä ei ehkä kiinnosta muoti, eivätkä he ala seurata sinua. Käy siis kommentoimassa vaate-, kenkä-, laukku- ja- asustekuvia. Kommentoi niihin kuviin, jonka aihepiiriin liittyviä seuraajia tavoittelet.
2. Miten löydät kommentoitavia kuvia? No hashtageilla tietysti! Muotibloggaaja valitsee hashtageiksi #päiväntyyli #uudetkengät #laukku. Käy katsomassa mitä sisältöä näillä hashtageilla löytyy; tykkää ja kommentoi. Kommentoi kuitenkin vain kuvia, joihin sinulla oikeasti on jotain kivaa sanottavaa. Jos kuva ei miellytä, niin älä yritä turhaan keksiä sanottavaa. Mieti myös kommenttisi sisältöä. Kivan kuvan löytäessäsi käytä vaivaa myös siihen, että käy henkilön profiilissa ja tykkää parista muustakin kuvasta (jos niitä kivoja kuvia on). Henkilö käy varmemmin profiilissasi, jos olet tykännyt useammasta kuvasta.
3. Käy katsomassa samasta aiheesta bloggaavien feedejä ja kuvia. Katso, ketkä ovat kommentoineet ja tykänneet niistä. Käy heidän profiileissaan ja tykkää ja kommentoi heidän kuviaan. Muista aina se rehellisyys ja vilpittömyys. Tykkää, jos todella tykkäät. Kommentoi, kun sinulla on kivaa sanottavaa.
4. Muista myös jo olemassa olevia seuraajiasi. Kuinka moni käy katsomassa, ketkä ovat tykänneet postaamastasi kuvasta? Ole mukava seuraajillesi. Heille, jotka jaksavat jatkuvasti tykätä kuvistasi. Kaikki tykkäävät, kun omista kuvista tykätään. Tykkää siis myös heidän kuvistaan välillä. Kommentoi myös heidän kuviaan. Näin tuot itseäsi lähemmäksi seuraajaasi, eikä bloggaaja tunnu heille enää yhtä etäiseltä ja pelottavalta, ja he itsekin uskaltavat nyt ehkä jatkossa kommentoida kuviasi. He myös tahtovat käydä blogissasi.
5. Viimeistään siinä vaiheessa, kun joku kommentoi kuvaasi, niin käy myös hänen profiilissaan! Käy mielellään myös kommentoimassa vastavuoroisesti hänelle. Jos et ehdi, niin vähintäänkin kiitä häntä kommentista (kaikki eivät edes näytä tekevän tätä). Mikään ei ole tylympää kuin se, että on itse kommentoinut kivasti jonkun, varsinkin, bloggaajan kuvaa, eikä hän edes kiitä. Tämä välittää kuvan, että bloggaaja ei välitä kommentistasi, hän taitaa saada niin paljon kiitosta ja muutenkin. Kaverini ovat paljon puhuneet tästä, että tuntuu, että jollain bloggaajilla on noussut hattuun, kun he kiittävät ja ovat kiinnostuneet vain toisten bloggaajien tykkäyksistä ja kommenteista. Eihän se nyt niin voi mennä! Arvokkaita kävijöitä sinulle nimenomaan ovat ne muut. Totta kai on tärkeä pitää yhteyttä myös bloggaajien kesken.
Se että tykkäät ja kommentoit paljon johtaa lähes automaattisesti siihen, että hekin vastaavasti tahtovat tykätä ja kommentoida kuviasi, ja lopulta päätyvät kurkkaamaan blogisi puolellekin. Käy säkin kurkkaamassa mun blogia ☺.
Tämän vieraspostauksen kirjoittaja on ruokabloggaaja Saara Atula Viimeistä murua myöten -blogista.
Lue Saaran blogia: Viimeistä murua myöten
Seuraa Saaraa Instagramissa: Viimeistä murua myöten Instagramissa
Olipa hyvin kirjoitettu. Pieniä ”korjausliikkeitä” on tässä matkan varrella tullut itselläkin tehtyä. Alussa en edes tajunnut käyttää #. Nyt ehkäpä viimeiset puoli vuotta on tullut tietoisemmin käytettyä Instagramia. Tämä postaus oli hyvä muistutus, kiitoksia.
Instagram on kyllä ihan varteenotettava liikenteenlähde. Näillä Saaran vinkeillä Insta-seuraajat lisääntyvät varmasti, töitä se toki vaatii, mutta ei onneksi ole rakettitiedettä. 🙂
Mutta todellisuus – kertooko suuri seiraajamäärä todella tasosta, vai toistuuko Faceilluusio vain nyt Instan puolella ?
Mitä tarkoitat Facebookilluusiolla?
Suuri seuraajamäärä sen enempää sosiaalisessa mediassa kuin blogin lukijoina ei tosiaan kerro laadusta yhtään mitään. Laatu tulee sisällöstä. Eli suuri lukijämäärä blogissa ei ole sama asia kuin sisältö olisi hyvää tai laadukasta.
Tämä pätee myös niihin seuraajiin, kaikissa kanavissa. Niidenkin pitää olla laadukkaita eli kiinnostuineita siitä sinun laadukkaasta sisällöstä. Siksipä kaikki oma seuraaminen, kommentoiminen ja tykkääminen pitää kohdistaa ihmisiin, jotka potentiaalisesti tykkäisi sinun sisällöstäsi.
Kärjistetysti, jos bloggaat kissoista, keskity Instassa muiden kissakuviin, äläkä ala kommentoimaan koirakuvia. 🙂
Hyvä ja mielenkiintoinen postaus. On ihan totta, että vain oma aktiivisuus tuo lukijoita .
Juuri näin. Onhan sekin mahdollista, että lukijoita tulee kunhan vaan istuu ja odottaa, mutta kyllä siinä alkaa pepa puutua ennen pitkää. 😀
Mielenkiintoinen juttu, kiitos!
Välitän kiitokset Saaralle! 🙂
Olipa kiva postaus! Niin yksinkertaisia asioita, mutta niin toimivia kun jaksaa itse nähdä hieman vaivaa 🙂
Kiitos, ja juuri näin, oikeen mitään ei koskaan tapahdu jos ei asioiden eteen tee mitään. 🙂
Kiitos loistavista vinkeistä! Itselläni on menossa ”saamattomuuden lepokausi”, mutta on ihana lukea innostunutta tekstiä – josko minäkin tästä innostuisin.
Kiitos, välitän terveiset Saaralle. Saamaton lepokausi tulee välillä niin tarpeeseen. Innostus löytyy kyllä taas kun sen aika on.
Kiitos! Hyvä juttu ja kivasti kirjoitettu yksinkertaisista, mutta siksi juuri toimivista asioista. Montaa juttua täytyy selvästi hioa omalla ig-tilillä, alkaen ihan siitä timanttisesta sisällöstä 😉 Vuoden verran, kun junnaa sadan seuraajan tasolla, huomaa, että jotain varmaan tarttis tehdä uudella tavalla. Tässä niitä hyviä vinkkejä nyt sitten oli taas kerran.
Välitän kiitoksesi Saaralle. Osallistu toki marraskuun eka päivä starttaavaan Instahaasteeseen!
Tosi hyvä postaus! Mä oon aktiivinen postailija ja tykkäilijä, mutta pitää laittaa enemmän focusta kommentointiin jatkossa. 🙂
Terkuin Nora (@dreamerachievernora)
Kommentointi on kultaa. 🙂
Right-minded started untrodden protrude:
http://arnold.blogs.telrock.org