Lue miten perustat toimivat blogin, jota on helppo ylläpitää.

Blogin perustaminen

Blogin saa toki pystyyn muutamassa minuutissa ja ensimmäisen postauksen ulos ihan yhtä nopeasti, mutta hyvän ja toimivan blogin perustaminen kannattaa aloittaa huolellisilla pohjatöillä riippumatta oletko perustamassa blogia yrittäjänä vai harrastajana.

Käymällä läpi kaikki blogin perustamisen tärkeät vaiheet, selkeyttää ensinnäkin itselleen mitä on tekemässä, kenelle kirjoittamassa ja mihin pyrkimässä. Anna itsellesi aikaa ja etene kaikessa rauhassa. Jos haluat blogisi auki mahdollisimman nopeasti, jaa perustamistoimet vaikka viidelle päivälle ja tee selkeä suunnitelma missä tahdissa teet mitäkin.

Lue miten perustat toimivat blogin, jota on helppo ylläpitää.

 

9 vaihetta blogin aloittamiseksi

1. Valitse aihe

Pyöriikö päässäsi miljoona aihetta, joista kirjoittaa? Miljoonan aiheen blogikin voi toimia, erityisesti lifestyle-osastolla, mutta helpommalla pääsee kun rajaa aiheen mahdollisimman tarkasti.
Yrittäjä bloggaa tietenkin toimialaansa liittyvästi, mutta ruokablogiakin perustavan kannattaa miettiä, voisiko yleisruokauden sijaan keskittyä johonkin rajatumpaan safkauden osa-alueeseen.
Kaikille kaikkea ei toimi lainkaan niin hyvin, kuin rajatulle kohderyhmälle tarkoitetut aiheet.

Yritysblogin tulisi tarjota nykyisille ja tuleville asiakkaille arvokasta tietoa, apua ja lisäarvoa. Parturikampaaja voisi postata viikottaisen lettitutoriaalin, kukkakauppias sidontaohjeita, remonttifirma kotiremppaajille vinkkejä ja ohjeita.
Rajatun aiheen blogissa pääsee helpommalla. Miljoonan aiheen blogiin on suollettava sisältöä vähintään kerran päivässä, rajatulla aiheella postaustahdiksi riittää kerran viikossa, kun postaus on hyvin mietitty ja tarjoaa rutkasti lukijoita houkuttavaa materiaalia.

2. Valitse blogialusta

Suosittelen blogialustaksi WordPressiä (.org). Muitakin vaihtoehtoja toki on, kuten Squarespace, josta olen kuullut vain hyvää, mutta se ei minulle ole niin tuttu kuin WordPress. Ihan ilmaiseksi blogin voi perustaa Bloggeriin tai WordPress.comiin, mutta suosittelen sijoittamaan kunnolliseen blogialustaan heti alkajaisiksi. Jos haluat kuitenkin valita ilmaisversion, niin valitse Blogger, siinä sentään on jotain muokkaamisen mahdollisuuksia.
WordPressin (.org) näppärillä lisäosilla saat blogiin ihan varmasti kaikki haluamasi ominaisuudet.

Jos sulla on jo nettisivut, niin blogi todennäköisesti sujahtaa sinne varsin vaivattomasti, etkä myöskään halua ohjata liikennettä ulos sivuiltasi eri osoitteeseen. Jos ei sujahda, niin ota yhteyttä nettisivujen tekijään/adminiin ja selvitä miten saat blogin sivuille mukaan tai integroitua esimerkiksi Bloggerin.

Jos toimit b2b-markkinoilla, voi LinkedIn olla hyvä vaihtoehto. Edellyttäen, että olet siellä aktiivinen ja hyvin verkoittunut jo muutenkin.

3. Keksi nimi

Tämä on blogin perustamisen suurin tuska, nimen keksiminen.
Hyvän nimen tuntuu keksineen moni jo aiemmin tai sitten mikään ei tunnu omalta.

Jos sulla on jo yritys, jolle blogia perustat, ei ole vaivan arvoista alkaa nimetä blogia erikseen.

Aloita nimipähkäilyt listaamalla blogisi aihetta kuvaavia sanoja, aiheeseen sopivia adjektiiveja ja positiivisia mielikuvia. Näitä yhdistelemällä voi löytyä se just täydellinen nimi.
Tsekkaa kaupparekisteristä ja domain.fi:stä, että nimi on vapaana.

Älä ylianalysoi keksimiäsi vaihtoehtoja. Se nimistä, joka tuntuu omimmalta (ja on vapaa), on se paras valinta, vaikka nimi ei juuri täydellisesti kuvaisikaan tulevaa sisältöä. Itseäni lainatakseni, kaikki nimet ovat lopulta ihan yhtä huonoja kuin ne ovat hyviäkin. (Ja hei, Egotrippi on Suomen suosituimpia bändejä.)

4. Varaa verkkotunnus

Minkäänlaista ammattimaista bloggaamista jos suunnittelet, niin varaa blogille oma verkkotunnus. Vaikka valitsisit alustaksi Bloggerin. Tai vaikka vaan harrastelisit, varaa oma verkkotunnus, domain.
Omalla verkkotunnuksella toimiva sivu vaikuttaa heti kokonaisuudelta ja todella paljon uskottavammalta kuin mitään.blogspot.com.
Jos valitsit alustaksi WordPressin, niin suosittelen ottamaan yhteyttä Seravoon domainin varaamiseksi ja sivuston ylläpitämiseksi.
Muilla alustoilla kokeiles vaikka Zoneria, josta olen kuullut vain hyvää.

5. Suunnittele blogin ulkoasu

Suunnittele blogisi valmiiksi viimeistä piirtoa myöten.

Ulkoasun voit ostaa suunnittelijalta tai hankkia valmiin teeman. WordPressiin löytyy valmiita teemoja pilvin pimein. Itse suuntaan osoitteeseen Creativemarket.com tai googlaan paras sejase teema -listauksia. Studiopress on myös hyvä, Genesis Framework nostaa hintaa, mutta tuo mukanaan kutkuttavia ominaisuuksia kuten hakukoneoptimoinnin. Valmiiden teemojen hinnat liikkuvat 20-75 euron välimaastossa. Teeman valinnan tärkein kriteeri on, että teemaa päivitetään. Katso siis kaikki tiedot tarkkaan ja lue teeman ostaneiden kommentit.

Bloggeriin teemoja löytyy mm. Etsystä, valitse teema, jota on ostettu paljon ja josta on hyviä arvosteluja ja jolla on olemassa tuki ilman lisämaksua.

Tee valmiiksi blogin esittely, kirjoittajan esittely, yhteystiedot, kategoriat, arkistot, someikonit, somefeedit. Valitse käytettävät värit. Tee tai teetä logo ja muu kuvitus.

Blogin ulkoasua on useimmiten varsin helppo muutella ja siihen voi käyttökokemuksen myötä olla hyviä syitäkin, mutta huolehdi, että blogin yleisölle avatessasi se näyttää valmiilta.

6. Kirjoita ensimmäiset postaukset

Hyvä olisi, jos blogissasi olisi vähintään 5 kunnollista postausta valmiina lukijoita odottamassa. Kirjoita ensimmäiset postaukset rauhassa ja harkiten ja avaa blogi lukijoille, kun ne ovat valmiina.

Jos et malta odottaa, vaan haluat blogisi ihmisten ilmoille heti kun se on valmis, niin tee siitä ensimmäisestä postauksesta kuitenkin timanttia. Ei mitään tervetuloa ja tästä se lähtee, vaan täyttä asiaa täyslaidallinen. Sellaista postausta voit jo jakaa blogin ulkopuolella ja siitä selviää suoraan mitä on odotettavissa jatkossa. Paljon vakuuttavammin kuin ujosta tekstistä, jossa tulevia hienouksia selitetään.

7. Kerro blogistasi muille

Älä jää odottamaan, että joku löytää uutukaiseen blogiisi, vaan kerro siitä koko maailmalle! Jaa kaikissa sosiaalisen median kanavissa (myös henkilökohtaisissa), uutiskirjeessä, huuda partsilta.

Jos blogisi on aivan uusi, ei ehkä kannata perustaa sille tiliä joka ikiseen someen heti siltä istumalta, vaan valita yksi, josta aloittaa ja keskittyä siihen kunnolla.

8. Kerää sähköpostilistaa

Ala kerätä sähköpostilistaa heti päivästä yksi alkaen. Sähköposti on mahtava myyntikanava, mutta ennen kaikkea sen avulla on mahdollista luoda blogin ympärille tiivis ja innostunut yhteisö, saada enemmän sitoutuneempia lukijoita ja luoda keskustelua bloggaajan ja lukijoiden välillä, ystävystyäkin.

Blogi ei ole mikään meililistan ihmegeneraattori, että jengiä vaan poksuu listalle automaagisesti joka postauksesta. Generaattori pitää käynnistää. Tarjoa postauksissasi joku lahja sähköpostiosoitetta vastaan. Lahja voi olla tulostettava muistilista, sähköpostikurssi, e-kirja, tehtäväkirja, video, podcast, kunhan se sopii postauksen aiheeseen.
Lahjan on tarkoitus tuoda jotain lisää postaukseen eikä olla vaan jotain randomia tilkettä. Tämän postauksen yhteydessä lahjaksi saa ilmaisen verkkokurssin blogin perustamisesta, jossa kaikki nämä tämän postauksen 9 kohtaa on käsitelty hieman seikkaperäisemmin.

MailChimp on ilmainen sähköpostisovellus, jonka käyttäminen on helppoa ja jolla voit varsin yksinkertaisesti toteuttaa tällaisen lahjuksen jakelun. MailChimp muuttuu maksulliseksi vasta, kun uutiskirjeelläsi on 2000 tilaajaa.

9. Suunnittele ja automatisoi

Tee sisältösuunnitelma jo ennen kuin julkaiset sen ensimmäisen postauksesi. Suosittelen kirjoittamaan pitkän listan postausaiheita ja suunnittelemaan niille jo julkaisupäivämäärät. Mieti kuinka paljon ennen postauspäivää haluat postauksen olevan valmiina. Tee kalenteri, johon suunnittelet sekä kirjoitus- että postauspäivät. Voit suunnitella vaikka kuinka pitkälle etukäteen, ja katsoa sitten elämän edetessä, mikäli suunnitelmia tulee muuttaa.

Mieti mitä blogilla haluat saavuttaa. Tavoitteet motivoivat ja yrityksen blogi ilman minkäänlaista tavoitetta on turhaa työtä.

Automatisoi mahdollisimman paljon. Käytännössä voit automatisoida kaikkien postausten julkaisun sekä jaot sosiaaliseen mediaan tapahtuviksi samaan aikaan. CoSchedulella voit sekä suunnitella että automatisoida koko julkistusprosessin ja lisäksi vielä myöhemmät jaot postauksesta. Muita varsin päteviä sosiaalisen median ajastukseen sopivia työkaluja ovat Buffer ja Hootsuite, joita kumpaakin voi käyttää kevyisiin tarpeisiin ilmaiseksi. Later.comilla voi ajastaa Instagram-kuvia, ilmaiseksi myöskin.

Suosittelen suunnitelmallisuutta sekä mahdollisimman pitkälle vietyä automatisointia ihan kaikille bloggaajille harrastelijoista ammattilaisiin. Harrastajabloggaaja voi ajastuksilla harrastaa silloin kun itselle parhaiten sopii eikä sisällöntuotanto muodostu stressiksi. Yritysblogia varten voi suunnitella vaikka yhden sisällöntuotantopäivän kuussa ja muina päivinä voi keskittyä muuhun tekemiseen.
Innostiko postaus blogin perustamiseen? Tuleeko mieleen lisäyksiä tai kysymyksiä? Kommentoi tai laita meiliä!

Lue myös: 6 hyvää syytä perustaa blogi
L
ue myös: Millaista on hyvä sisältö blogissa?
Lue myös: Miten blogipostaus jaetaan sosiaalisessa mediassa?

Osallistu tästä ilmaiselle verkkokurssille.

Similar Posts

5 Comments

  1. Halusin tulla vielä kiittämään hurjan hyvistä vinkeistä ja ohjeista blogin perustamiseen! Niin pitkään olin suunnitellut blogin perustamista, mutta tuntui aina ns liian myöhäiseltä jo, kun ”niin paljon blogeja on jo olemassa”. Mutta kirjoituksistasi sain lisää intoa tähän projektiin 🙂

    1. Kiitos kauniista sanoistasi! Ihanaa kuulla, että olen ollut hyödyksi. Kävin tietty katsomassa blogia, todella kaunis ja kaikki oleelliset asiat hienosti paikallaan. 🙂

  2. Mielenkiintoinen kirjoitus. Tyttäreni aikoinaan suunnitteli blogin perustamista, oli nimittäin kuullut että siitä voisi saada itselleen jopa täysipäiväisen työn mikäli se menestyy. Itse ensimmäisenä ajattelin esimerkisi kirjanpidon hoitamista, etenkin jos lopulta olisi paljon yhteistöitä muiden yritysten kanssa. Mielenkiintoisia asioita, etenkin kun sitä aina itse yllättyy, miten paljon asiat ovat muuttuneet. Ennen sitä kirjoitettiin päiväkirjaan, eikä ollut tapoja niinkään jakaa ajatuksiaan monille ihmisille tällaisessa muodossa.

    1. Toiminimen perustaminen on helppoa eikä maksakaan kuin alle satasen. Kirjanpito täytyy tehdä, mutta toiminimille riittää yksinkertainenkin kirjanpito eikä toiminimillä ole kaikkia samoja laillisia velvotteita kuin osakeyhtiöillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.